27.6 C
Belgrade
24/06/2024
poezija proza region Srbija

Konkurs književnog fanzina „Zeleni konj“

Književno fanzin “Zeleni konj” se bavi pronalaženjem i objavljivanjem neafirmisanih[1] autora koji pišu na srpskom jeziku iz zemlje i dijaspore. Fanzin se šalje relevantnim ustanovama koje se bave književnošću kako bi neafirmisani  autori dobili šansu da budu zapaženi od strane stručne književne javnosti.

Nastao je 2002-e godine i do 2007-e godine izdat je 21 broj. U ovoj godini Umetnički centar “Zemoon” je obnovio objavljivanje “Zeleni konja” i u februaru je objavljen 23-i broj. Do sada je objavljeno preko 100 neafirmisanih autora od kojih su neki kasnije postali poznati. Sajt je trenutno u pripremi.

            Pravila Zelenog konja:

  • Objavljuju se kratke priče do 3.000 karaktera i savremena nekonvencionalna poezija koja je napisana na srpskom jeziku;
  • U svakom broju se objavljuju po 6 autora kratke proze i 6 autora poezije, kao i po jedan od svetski poznatih autora proze i poezije kao dela na koja bi mladi autori mogli da se ugledaju;
  • Jedan autor može da se pojavi najčešće jednom godišnje;
  • Objavljuju se samo neobjavljeni materijali;
  • Autor čije je delo odabrano za objavljivanje se kandidovao na konkurs za objavljivanja prve knjige (romana, zbirke priča ili pesama…) koji će trajati tokom naradne godine.

Konkurs je konstantno otvoren na adresi – zelenikonj@gmail.com

[1] Pod neafirmisanim autorima smatramo one koji nemaju objavljenu samostalnu knjigu

Slične vesti