5.4 C
Belgrade
05/12/2022
film Srbija

Konkurs festivala Cinema City za kreativne ideje za kratke filmove

Početak:
14 May 2012
Kraj konkursa:
14 Jun 2012

SAE institut pojaviće se i ove godine u okviru Cineyouth akademskog programa internacionalnog filmskog festivala Cinema City u Novom Sadu. Na osnovu prošlogodišnjeg uspeha, deo međunarodne mreže fakulteta iz oblasti digitalnih medija, koje obuhvataju audio inženjering, digitalnu filmsku produkciju, veb i mutimedije, kao i 3D animaciju, ponudiće kroz praktičan rad zainteresovanim mladim kreativcima priliku da nauče korisne lekcije iz oblasti filma putem interaktivnih radionica.

Zainteresovani kandidati, koji imaju između 18 i 25 godina, mogu se prijaviti za učešće na SAE radionicama koje će biti odrzzane između 18. i 24. juna.

Do 1. juna treba poslati kratku biografiju, ideju za kratkometražni film u obliku jedne stranice teksta i 10 fotografija na adresu saeradionica@cinemacity.org.

Poželjno je da kandidati imaju sopstveni DSLR (Digital Single Lens Reflex), tj. digitalni aparat sa izmenljivom optikom, ali su dobrodošli i oni koji imaju bilo kakav aparat koji može da beleži video zapis.

Kao temu, organizatori predlažu budući Festival i aktivnosti oko njega – od projekcioniste, filmova, gostiju, publike, atmosfere grada Novog Sada, do portreta, intervjua, vinjeta i apstraktnih impresija.

Pored toga što će kandidatima na realizaciji ideja pomagati određeni iskusni režiser, oni će moći i da uživaju u ostalim segmentima festivala, što znači da gledaju filmove, pohađaju master klasove poznatih i afirmisanih ljudi iz sveta filma, da se korak po korak upoznaju sa procesom kreiranja filma, kao i da se druže i razgovaraju sa gostima festivala.

Završeni radovi biće premijerno prikazani i ispraćeni stručnim komentarima, a kandidati će nakom završetka radionice dobiti i specijlane diplome od Cinema City festivala i SAE Instituta.

Cilj tog programa, koji je nastao u saradnji sa SAE Institutom, najvećim svetskim privatnim fakultetom za digitalne medije, jeste da zainteresovani mladi kreativci nauče korisne lekcije u oblasti filma i procesa njegovog stvaranja.

Ovogodissnje izdanje Internacionalnog filmskog festivala Cinema City biche odrzzano od 16. do 23. juna, a kao i do sada, predstaviće savremene filmske trendove kroz ostvarenja koja su zapazzena na svetskim filmskim festivalima, kao i filmske retrospektive. Uz brojne goste iz sveta filma, organizovane radionice, predavanja i dijaloge u okviru akademskog programa, posetioci će biti u prilici da se upoznaju i neposredno približe aktuelnim teorijskim i praktičnim izazovima svetske kinematografije.

Prosslogodissnji Cinema City ispratilo je više od 80.000 posetilaca, dok su narоčitu pažnju publike privukle nove selekcije: 360°, Nobarcode i Hungry Days.

Cinema City 2011. godine ostao je zapamćen i po gostovanju čuvenih filmskih autora poput Bele Tara, Šarunasa Bartasa, Dorote Keđežavske i velikih imena domaće kinematografije. Posebnu vrednost bili su mladi domaći autori predstavljeni u okviru platforme Cinema Now.

Sajt Cinema City festivala je www.cinemacity.org

Slične vesti