25.1 C
Belgrade
08/06/2023
Srbija

Konkurs DOB-a za nove projekte

Dom omladine Beograda raspisao je konkurs za nove projekte, u želji da animira kreativne i talentovane mlade ljude, koji imaju poteškoća da realizuju ideje.

Kao institucija koja je otvorena za kvalitetne umetničke projekte i ideje, a naročito eksperimentalne i inovativne, DOB je saopštio da u novoj sezoni želi i da formalizuje saradnju sa mladim umetnicima raspisivanjem konkursa za nove projekte, na osnovu kojeg će tri najbolje ideje biti realizovane tokom 2011. Na taj način, pored saradnje sa nevladinim sektorom započete 2006. godine u okviru Magacina u Kraljevića Marka, DOB želi da pruži priliku i ostalim formalnim i neformalnim grupama i pojedincima.

Navodeći da kao kulturni centar koji programe kreira prevashodno za mlade i u saradnji sa njima, DOB je saopštio da, uoči otvaranja renoviranih programskih prostorija krajem ove godine, pored obnavljanja svih aktivnosti koje su zaštitni znak te institucije, želi da znatno proširi svoje aktivnosti na nove umetničke prakse i nove saradnike iz zemlje i inostranstva. U novom Domu omladine, kako je istaknuto, svi uslovi biće na vrhunskom nivou, a tri sale sa različitim kapacitetima i tehničkim resursima moći će da zadovolje potrebe realizacije najrazličitijih programskih sadržaja.

Poziv za prijavljivanje na konkurs za nove projekte upućen je umetnicima, formalnim i neformalnim umetničkim grupama, udruženjima, asocijacijama i nevladinim organizacijama, koje mogu da predlože projektima koji afirmišu nove vrednosti u umetnosti ili nove vidove promocije kulturnih vrednosti.

Pravo učešća na konkursu ograničeno je na autore koji imaju do 30 godina.

Osim inovativnosti, predloženi projekti biće vrednovani i s obzirom na njihovu aktuelnost, atraktivnost za mlađu publiku, profesionalnost u njihovoj realizaciji, materijalno-tehničku izvodljivost i, posebno, s obzirom na to koliko doprinose profilisanju DOB-a kao kulturnog centra koji promoviše savremenu umetnost i demonstrira modernu prezentaciju kulturnih vrednosti.

Projekti mogu biti ograničeni na jednu umetničku disciplinu, ali i multidisciplinarni, a što se njihovih autora i realizatora tiče, mogu biti ne samo individualni, nego i koprodukcije na nacionalnom ili međunarodnom nivou.

Izabrani projekti biće realizovani u Domu omladine ili u odgovarajućim eksterijerima na teritoriji Beograda, a njihova priprema i realizacija ne mogu trajati duže od godinu dana.

Tri najbolja projekta biće uvrštena u program DOB-a u 2011. godini.

Rok za prijave je 20. septembar 2010.

Obrazac prijave za konkurs može se pruzeti OVDE ili u prostorijama Doma (Makedonska 22/IV), radnim danima od 10 do 16 časova.

Prijave na konkurs mogu se dostaviti poštom, na adresu: Dom omladine Beograda, Makedonska 22/IV, 11000 Beograd (sa naznakom: Konkurs za nove ideje) ili elektronskom poštom, na adresu: office@domomladine.org (sa naslovom poruke: Konkurs za nove ideje).

Prispele prijave razmatraće stručna komisija, a rezultati konkursa biće objavljeni na sajtu Doma omladine i u štampanim medijima do 15. oktobra 2010. godine.

Sajt DOB-a je www.domomladine.org

Slične vesti