4.6 C
Belgrade
31/01/2023
region

Konkurs 5. Međunarodnog festivala animacije Animanima

Početak:
9 May 2011
Kraj konkursa:
15 Jun 2011

Međunarodni festival animacije Animanima biće održan peti put od 7. do 10 septembra u Čačku, a konkurs za prijavu filmova otvoren je do 15. juna.

Jubilarno, peto izdanje Animanime biće obeleženo prisustvom gostiju iz Holandije, Portugala, Slovenije i Danske, koji će se predstaviti u specijalnim programima.

U žiži pažnje posetilaca biće takmičarski program, u kojem je prošle godine prikazano 68 filmova iz 25 zemalja, a organizatori, kao i do sada, očekuju dobar odziv autora iz celog sveta.

Velika dvorana Doma kulture u Čačku, kako su istakli organizatori, još jednom će biti najveći bioskop u Srbiji u kojem će se četiri dana od jutra do kasnih noćnih sati prikazivati crtani filmovi.

Filmove koji u izboru Selekcione komisije iz Srbije budu uvršteni u takmičarski program ocenjivaće tročlani međunarodni žiri.

Sva ostvarenja će se nadmetati u dve kategorije: 1) autorski filmovi dužine do 30 minuta i 2) animirani reklamni i muzički spotovi.

Predviđene su nagrade za najbolju režiju i animaciju, nagrada publike, nagrada C&M Special, kao i specijalna priznanja za scenario, dizajn zvuka i artistički domet.

Najboljem filmu festivala po mišljenu stručnog žirija sleduje Grand Prix, tradicionalni “Zlatni štift”.

Od ostalih programa, biće zastupljeni i revijalni izbor dugometražnih animiranih filmova, predavanja, prezentacije, izložbe stripa, program filmova van konkurencije u Panorami, kao i posebni pogrami za najmlađe gledaoce.

Organizator Animanime je čačanski Dom kulture, a pokrovitelji su Grad Čačak i Ministarstvo kulture Srbije.

Sajt festivala Animanima je www.animanima.org.

 

Slične vesti