2.6 C
Belgrade
04/02/2023
muzika region Srbija

Konferencija za novinare povodom Svetskog dana muzike

Danas je u Smederevskoj tvrđavi održana konferencija za medije, na kojoj je koncert Beogradske filharmonije 21. juna u tom gradu najavljen kao centralna proslava Svetskog dana muzike u Srbiji. Na konferenciji su govorili Ivan Tasovac, direktor BGF, Predrag Umičević, gradonačelnik Smedereva, Dragoljub Martić, direktor JP Smederevska tvrđava i Milan ilić, dirigent hora Kir Stefan Srbin.

Uz Darka Butorca, dirigentsku zvezdu u usponu, Beogradska filharmonija će u ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave izvesti neka od najpopularnijih dela srpskih i ruskih kompozitora. Osamdeset šest članova orkestra Beogradske filharmonije sviraće kompozicije Rimskog-Korsakova, Hristića, Konjovića, Borodina, Musorgskog, Hačaturjana i Blagojevića. Na koncertu će učestvovati i Gradski ženski hor Kir Stefan Srbin iz Smedereva.

SVETSKI DAN MUZIKE jedini je međunarodni kulturni događaj posvećen uživo izvođenoj muzici. Obeležava se na pet kontinenata, u više od 110 zemalja i više od 430 gradova sveta. Dan muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine u Francuskoj a za nekoliko godina pretvorio u jednu od najvećih kulturnih manifestacija u Evropi. Danas se obeležava na pet kontinenata. Od samog početka cilj ove manifestacije bio je da muzika bude dostupna široj publici, besplatno. Prvi put Praznik muzike obeležen je u Beogradu 1988. godine.

‎“Jedva čekam 21. juni kada ćemo u ovom čarobnom ambijentu proslaviti Svetski dan muzike“ – rekao je novinarima, opčinjen ambijentom drevnog smederevskog utvrđenja iz 15. veka, Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije i dodao: Jako se radujem ja i jako se raduju muzičari, Program će da bude interesantan, efektan i imaće jako puno energije i poenta je da ljudi uživaju u muzici.

Znajući da Beogradska filharmonija ima unapred utvrđen program za sezonu, na pitanje kako je došlo do organizacije ovog koncerta u Smederevskoj tvrđavi, Tasovac je rekao da je presudna bila ogromna pozitivna energija u lokalnoj zajednici. Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević je izrazio zadovoljstvo što će Smederevo na Svetski dan muzike biti muzička prestonica Srbije i pozvao publiku da 21. juna bude deo ovog veličanstvenog koncerta.

Slične vesti

1 comment

Comments are closed.