4.6 C
Belgrade
31/01/2023
festivali Srbija vesti

KONFERENCIJA ZA NOVINARE- gost: Sonja Vukićević

EX TEATAR FEST OD 06. – 08. OKTOBRA U PANČEVU

Photo: Studio Bordo

Piše: Maja Gargenta Reić                                            PITAM SE ?

 

                                       EX TEATAR FEST – gost: Sonja Vukićević

 Tradicionalni festival “ Ex teatar fest“,  čiji je glavni moto „Pitam se” , 40  put održava se u Pančevu i trajaće tri dana, sa posebno odabranih šest predstava  – rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 4. oktobra, u Galeriji savremene umetnosti, na kojoj su se medijima obratili Nemanja Blagojević, direktor Doma Omladine, Jasmina Večanski selektor Festivala Ex Teatar fest i gošća ovogodišnjeg festivala,  Sonja Vukićević, inače režiser i koreograf predstave „Hodnici žuti, purpurni, plavi“ Radionice integracije.

„ Ex teatar fest“, Festival eksperimentalnog, alternativnog, niskobudžetnog i angažovanog pozorišnog izraza, je vremenski najduža  manifestacija u organizaciji Doma omladine. Predstave će se igrati od 20 časova u Kulturnom centru i od 22 časa, u Studentskom domu u centru grada. Na repertoaru je ukupno šest predstava, a festival će otvoriti dramsko ostvarenje „Hodnici žuti, purpurni, plavi“, radionice Integracije iz Beograda koju je osnovao glumac Miki Manojlović.

 PRVA POZORIŠNA PREDSTAVA  LICA SA VIDNIM POTEŠKOĆAMA 

U predstavi „Hodnici žuti, purpurni,plavi“,  inače prvoj pozorišnoj predstavi u kojoj javno nastupaju slepi u Srbiji, igraju šest žena i muškarac koji su slepi i slabovidi, što je predstavljalo izazov za Sonju Vukićević, koja je režiser i koreograf:

Konkursi regiona:  Interesantno je da većinu glumačke ekipe čine žene. Da li je to slučajno? Na koji način ste ih odabirali?

Sonja Vukićević: Na audiciji je bilo i muškaraca, međutim one su se pokazale kao prave. Bile su spremne da podele svoje, veoma uzbudljive živote sa nama.

Konkursi regiona:  Šta i koliko im znači takva vrsta rada kao i sam javni nastup? Čega ste se pribojavali?

Sonja Vukićević: Mora se shvatiti da su one obične, zaposlene žene. Sve one rade negde i imaju poslove kojima su predane. Njihovi životi su izuzetno bogati, čini mi se i ispunjeniji. Najviše sam se bojala kako im objasniti pokret. To sam radila na taj način, što bih pravila pokret, a potom bi me one pipnule, a onda je dalje sledilo građenje koreografije.

 Sonja Vukićević objasnila je i to, da mnogi ljudi koji su gledali premijeru, a nisu znali da one imaju vidnih poteškoća, mislili su da je to neka trupa. Predstava “Hodnici žuti, purpurni, plavi” premijerno je izvedena u junu, 2009. Tekst predstave je nastao na osnovu autentičnih životnih iskaza samih učesnika, poezije Nedeljke Ložajić i Vesne Radulović uz LXV sonnet Vilijema Šekspira. Glumačku postavku čine: Nedeljka Ložajić, Ljiljana Trbulin, Zorica Trifunović, Svetlana Gogić, Vesna Radulović, Stefan Pantić i Nebojša Dugalić. 

 Deo budžeta festivala obezbedio je Grad, a manifestaciju su podržali i kompanija „Transnafta“, kao i javna komunalna preduzeća  “ Vodovod i kanalizacija “ i “Zelenilo”. Deo sredstava planiran je da se obezbedi prodajom ulaznica.  

Pančevačkoj publici u tri dana, predstaviće se pozorišta, studenti glume i radionice iz Novog Sada i Beograda. Za razliku od prošlih festivala, na ovogodišnjem ne učestvuju pozorišne trupe kao do sada, već formalna pozorišta i studenti glume. Selektorka festivala, Jasmina Večanski, kaže da je eksperiment prisutan i u pozorištu i da je selekcija ovogodišnjeg festivala okrenuta i institucijama u kojima alternativna teatarska forma živi i komunicira sa publikom.

U odnosu na prethodne godine, ovogodišnju organizaciju čini Dom omladine u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva.

 

 

Slične vesti