-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
muzika Srbija

Koncert islamske duhovne muzike povodom Nove 1433. hidžretske godine

Koncert islamske duhovne muzike   Novi Pazar – U petak veče, 25. novembra 2011. godine povodom nastupajuće Nove 1433. hidžretske godine Regionalna radio-televizija i Kulturni centar Novi Pazar organizuju koncert duhovne islamske muzike pod nazivom “Hidžra srca mog”. Na koncertu će nastupiti horovi ‘’Đulistan’’ i ‘’Isa-beg’’, kao i ansambl ‘’Ašik Junus’’.

   Koncert islamske duhovne muzike biće održan u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra sa početkom u 20 časova, a ulaz je slobodan.

   Hidžra je naziv za seobu muslimana iz Mekke u Medinu 622. godine i smatra se za jedan od najznačajnijihKaravana u pustinji događaja u historiji islama. Od tada se računa nova muslimanska era po lunarnom kalendaru koji je zasnovan na ciklusima Mjesečevih mijena. Jedini čisto lunarni kalendar u masovnoj upotrebi je hidžretski kalendar, čija svaka godina ima 12 lunarnih mjeseci ili 354,367 dana. Osobina ovakve, čisto lunarne godine, je da nije povezana sa godišnjim dobima i klizi prema ranijim solarnim datumima oko 11 dana godišnje, vraćajući se na istu poziciju u odnosu na solarnu godinu svakih 33 ili 34 hidžretske godine. Ovaj kalendar se prije svega koristi u vjerske svrhe, a u nekim bliskoistočnim muslimanskim zemljama i u trgovačke.

Slične vesti