18 C
Belgrade
29/05/2023
Srbija

Kombinacija tradicije i alternativne savremene kulture u Kruševcu

Prema najnovijim informacijama koje su okačene na sajtu Grada, čini se da će Kruševljani do kraja godine moći da posete nekoliko zanimljivih i edukativnih manifestacija iz oblasti kulture, od različitih predstava za mlade u organizaciji nekoliko kruševačkih organizacija do drugog po redu letnjeg festivala Ajde fest (Avgust jednog diverzanta).

Iznos od raspoloživih 3.989.757,52  dinara raspodeljen je na tridesetak različitih projekata.

Kao što se i moglo očekivati, najviše sredstava biće dodeljeno za projekte koji podrazumevaju “narodne pesme i igre” i “očuvanje tradicije”. Ipak se čini da je odobravanjem projektaAsocijacije mladih za održavanje letnjeg festivala alternativne kulture “Ajde fest”, pokušano da se napravi neki balans između tradicionlanog i savremenog u kulturi i omogući kako starijima tako i mladima u Kruševcu da posećuju događaje u skladu sa svojim interesovanjima ovog leta.

“Drugi po redu Ajde fest dovešće u Kruševac mnogobrojne umetnike iz sveta muzike, filma, fotografije uz obavezan edukativni program u vidu nekoliko različitih radionica. Počeli smo da radimo na osmišljavanju kampanje, a naš novi sajt biće u funkciji za nekoliko nedelja. Na sajtukao i na našoj Facebook stranici zainteresovani će moći da na vreme saznaju koji sve kulturni sadržaji će obeležiti avgust 2012. u Kruševcu”, kažu iz PR tima Asocijacije mladih.

Još jedan zanimljiv projekat koji će Grad finansirati je baletsko – dramska predstava“Fantastični dućan igračaka” koju će za kruševačke mališane pripremiti balerina i koreograf Izabela Bošković u svom studiju lepih umetnosti “Artebella” u saradnji sa Dejanom Tončićem, glumcem Kruševačkog pozorišta. Scenario za ovu predstavu potpisuje Spasoje Ž.Milovanović.

“Fantastični dućan igračaka” osmišljena je kao zabavna, a u isto vreme poučna pričica sa ciljem da mališanima objasni kako ne treba biti gramziv i pohlepan, i kako male stvari i sitni ljubazni postupci ponekad mogu učiniti nešto što gomile para nikad neće moći”, otkriva Izabela više informacija o najavljenoj predstavi.

Među odobrenim projektima u kulturi od strane Grada, našli su se i “Letnja radionica gradskog orkestra Avangarda” koju je podnelo Udruženje muzičkih i baletskih padagoga rasinskog okruga i snimanje studijskog albuma grupe “From Above” za koju je podnosilac Udruženje rok muzičara.

“Brendiranje kruševačkog kraja” odobren je projekat koji je podneo naš nedeljnik “GRAD” sa ciljem upoznavanja ili podsećanja sugrađana sa kulturno-umetničkim nasleđem i lepotama u našoj okolinil.

Kompletan spisak projekata koji će biti finansirani od strane Grada možete pogledati na linku:

http://www.krusevac.rs/sr_cir/ks-info/aktuelnosti/1915-resenje-o-izboru-programa-i-projekata-u-kulturi.html

 

Tekst preuzet sa sajta:

Kruševac ONLINE

Slične vesti