4.7 C
Belgrade
04/02/2023
kolumne Srbija

Kolumna Zorana Ilića: Slike iz života jednog blogera

Potraži me u Gugl pretraživaču

Kada moja radoznala blogerska malenkost u Google-pretraživač ukuca sopstveno ime i prezime, pojave se crno-bela fudbalska lopta i glumica M.K. razgolićenih grudi. Kakve veze beogradska glumica i lopta sa mnom imaju, ne znam?!
Ipak, kako bih rado i sa entuzijazmom šutnuo crno-belu loptu što dalje, što više… U prošlost, u budućnost… Samo ne u sadašnjost. U sadašnjosti jedina moja veza sa fudbalom jesu TV-prenosi utakmica tako da je moja sadašnjost vrlo nefudbalska.
Šta se dobija kada u Google-pretraživač ukucam ime, a potom i prezime, već pomenute beogradske glumice? Njene fotografije se dobijaju. Pa, kakva je M. K. na fotografijama, i šta radi? Radi ono što mora, od čega živi: ona glumi. A glume, opet, nema, niti je može biti, dok se ne skineš. Bar do pola, do pupka. Kod pupka sve prestaje. Ili: od pupka počinje nešto drugo. Od pupka počinje opasna zona. Animalna zona.
Zato ostanimo, zadržimo se, na glumičinim grudima: dve razgolićene dojke štrče, svaka beži na svoju stranu. Da li su milovane, ili nemilovane: otkud bih ja to znao?!
Uzgred, primećujem: ko bi milovao ženu sa napaćenim i izmučenim izrazom lica?! Verovatno muškarac sa identičnim izrazom lica. Njemu je apsolutno svejedno šta miluje i ljubi.
Beogradska glumica M.K. nije svaki dan tužna i nevesela. Ponekad je čak i ona dobro raspoložena. Neophodan uslov za to jeste da ne bude razgolićena već obučena od glave do pete. Po propisu. I da u ruci nema cigaretu.
– Samo bez pušenja, molim! – poručujem joj. – Ne podnosim dim, nikotin, pepeo… Smrdljive pikavce… Pepeljare… Staklene, metalne…

 

O autoru: Zoran Ilić je prozni pisac iz Beograda. Sa svojim pričama prisutan u srpskoj i eks-ju periodici od 1989. godine. Bio urednik u „Književnoj reči“ i gostujući urednik u „Albumu“ (Sarajevo). Jedno vreme bio zamenik glavnog i odgovornog urednika onlajn časopisa Balkanski književni glasnik. Trenutno uređuje veb-sajt za književnost posvećen autorima sa prostora bivše Jugoslavije Prozaonline.
Na zagrebačkom internacionalnom pozorišnom festivalu FAKI 2006. godine izveo ulični performans koristeći motive iz jedne od svojih priča.
Saradnik je i aktivni učesnik mnogih veb-sajtova posvećenih književnosti: novosadski „Bundolo“, zagrebački CIP/Pisaća Mašina, beogradska Tekstura…
Dobitnik je „Priznanja Krleža“ za 2009. godinu.

Bibliografija:

Zbirke priča

– Jednostavna i druge priče, Pegaz–KOS, Beograd 1997.
– Virtuelna devojka, KOS/Književno društvo „Sveti Sava“, Beograd 2003.
– Nedovršene priče, Književno društvo „Sveti Sava“, Beograd 2005.
– Trči zeko trči, „Alma“, Beograd 2008.

Romani

– Repriza reprize, „Liber“, Beograd 2009.
– Megalomanija, „Alma“, Beograd 2009. (koautorsko delo)
– Isečci, „Alma“, Beograd 2010.

http://kraljpajaca.blogspot.com/
http://prozaonline.com/

Slične vesti