5.4 C
Belgrade
29/11/2022
kolumne region

Kolumna Zorana Ilića: Slike iz života jednog blogera (IV)

Generacija bez budućnosti

Svojom pojavom dvadesetšestogodišnja beogradska glumica Marijana Q dokazuje da se može biti uzbudljiv i privlačan i ako nosiš plavu haljinu.

          – Ja se ne plašim godina, a ni bora – hrabro kaže Marijana Q. – Plašim se nekih drugih stvari, ali o tome ne bih u ovom intervjuu.

          Po njoj je strah od starenja holivudski fazon, a ona je, slično meni,  daleko i od Holivuda i od Njujorka… Bruklina… Las Vegasa…

          I tu je kraj: Marijana Q više ništa i ni o čemu nema šta da kaže već ćuti, pozire fotoreporteru u plavoj haljini i napućenih usana.

          Za razliku od mene, ona je (verovatno) sa dvadeset i šest godina optimista, a ne pesimista.

          Ona veruje u budućnost, samo da li budućnost veruje u nju, u dvadesetšestogodišnju beogradsku glumicu?!

 ***

Ko bi rekao da budućnost ima najviše veze sa sportom: kada se u Google-pretraživač ukuca navedena reč pojave se fotografije sportskih klubova koji se tako zovu. A opet kada se u isti web-pretraživač ukuca njen engleski ekvivalent rezultat je sasvim drugačiji: građevine, automobili, odeća futurističkog izgleda. Nigde grbova sportskih klubova, navijača, sportskih terena… Crvenih i žutih kartona…

          U Srbiji svi puteve vode prema sportu, pa tako i budućnost dok je kod drugih naroda sport nešto sporedno i nevažno kod Srba je on jedini važan.

 ***

Da li je budućnost stalno budna ili povremeno i zadrema, nepoznato je. Neko će reći (naravno da će reći! Kao da on ima pametnija posla):

          – Pustite je neka spava…

          Međutim to neću reći (ili ponoviti ako je to već Neko rekao) i ja.

Jer ako se budućnost uspava odosmo svi mi u tri lepe… Tj. nema nam budućnosti!

O autoru: Zoran Ilić je prozni pisac iz Beograda. Sa svojim pričama prisutan u srpskoj i eks-ju periodici od 1989. godine. Bio urednik u “Književnoj reči” i gostujući urednik u “Albumu” (Sarajevo). Jedno vreme bio zamenik glavnog i odgovornog urednika onlajn časopisa Balkanski književni glasnik. Trenutno uređuje veb-sajt za književnost posvećen autorima sa prostora bivše Jugoslavije Prozaonline.
Na zagrebačkom internacionalnom pozorišnom festivalu FAKI 2006. godine izveo ulični performans koristeći motive iz jedne od svojih priča.
Saradnik je i aktivni učesnik mnogih veb-sajtova posvećenih književnosti: novosadski “Bundolo”, zagrebački CIP/Pisaća Mašina, beogradska Tekstura…
Dobitnik je “Priznanja Krleža” za 2009. godinu.

Bibliografija:

Zbirke priča

– Jednostavna i druge priče, Pegaz–KOS, Beograd 1997.
– Virtuelna devojka, KOS/Književno društvo “Sveti Sava”, Beograd 2003.
– Nedovršene priče, Književno društvo “Sveti Sava”, Beograd 2005.
– Trči zeko trči, “Alma”, Beograd 2008.

Romani

– Repriza reprize, “Liber”, Beograd 2009.
– Megalomanija, “Alma”, Beograd 2009. (koautorsko delo)
– Isečci, “Alma”, Beograd 2010.

http://kraljpajaca.blogspot.com/
http://prozaonline.com/

Slične vesti