3.6 C
Belgrade
04/12/2022
kolumne region

Kolumna Zorana Ilića – Slike iz života jednog blogera (II)

Plavuše

Plavuše su uvek (ili skoro uvek) poželjne. Ko zna zašto, ko zna zbog čega, ali je tako. Što bi se reklo: to je činjenica.
Bloger čiji je nick-name Neko bi rekao da su one smešne, izmanipulisane… Da prolaze kroz život „kao pas kroz rosu“. Niko ih ozbiljno ne shvata. Tu su kao začin. Začinsko bilje spakovano u male teglice.
I one prihvataju svoju ulogu. Ne bune se. Egzistiraju tu, pored nas.
– Ma, idite… – ponekad mi dođe da se proderem što glasnije. – Sklonite se malo u stranu, levo, desno… Iditeeee… Ne mogu više da gledam taj vaš tužno-smešni izraz lica.
Međutim, njihov pogled zna ponekad da me pogodi u srce. Učini me nemoćnim, ranjivim.
– Plavuše, idite svojim putem! Ostavite me, ne gledajte me, ne primećujte me… Samo idite, idite… Kuda vas oči i noge nose.
Nestanite iz mog vidokruga…

* **

Da li je moguća kombinacija: i glumica i plavuša? Naravno da je moguća. Postoje i takve i hodaju ovim svetom, pa tako i Beogradom.
Srpska prestonica je poznata kao grad sa sasvim dovoljnim brojem pozorišta. Jeste da su skoro sva locirana u krugu dvojke, ali to kao da nikome ne smeta. Uostalom: tramvaji ponovo rade. Sve moguće i nemoguće rekonstrukcije su završene.
Bloger Neko bi rekao:
– Da, znam. To je glumica sa inicijalima I.M. Ona je i plavuša, a i glumica.
Ja potvrđujem:
– Tako je, i I. M. je jedna od njih. Verovatno nije jedina…Ima ih još…

O autoru: Zoran Ilić je prozni pisac iz Beograda. Sa svojim pričama prisutan u srpskoj i eks-ju periodici od 1989. godine. Bio urednik u “Književnoj reči” i gostujući urednik u “Albumu” (Sarajevo). Jedno vreme bio zamenik glavnog i odgovornog urednika onlajn časopisa Balkanski književni glasnik. Trenutno uređuje veb-sajt za književnost posvećen autorima sa prostora bivše Jugoslavije Prozaonline.
Na zagrebačkom internacionalnom pozorišnom festivalu FAKI 2006. godine izveo ulični performans koristeći motive iz jedne od svojih priča.
Saradnik je i aktivni učesnik mnogih veb-sajtova posvećenih književnosti: novosadski “Bundolo”, zagrebački CIP/Pisaća Mašina, beogradska Tekstura…
Dobitnik je “Priznanja Krleža” za 2009. godinu.

Bibliografija:

Zbirke priča

– Jednostavna i druge priče, Pegaz–KOS, Beograd 1997.
– Virtuelna devojka, KOS/Književno društvo “Sveti Sava”, Beograd 2003.
– Nedovršene priče, Književno društvo “Sveti Sava”, Beograd 2005.
– Trči zeko trči, “Alma”, Beograd 2008.

Romani

– Repriza reprize, “Liber”, Beograd 2009.
– Megalomanija, “Alma”, Beograd 2009. (koautorsko delo)
– Isečci, “Alma”, Beograd 2010.

http://kraljpajaca.blogspot.com/
http://prozaonline.com/

Slične vesti