10 C
Belgrade
06/12/2022
kolumne region Srbija

Kolumna Todore Škoro: Ekremna stvarnost

ekremna stvarnostDa se ne zavaravamo – internet i televizija postali su jedina zabava (ali i kultura, ali i izvor informisanja) prosečnog Balkanca. Pozorištima većina ionako nije bila sklona, bioskope su nam ukinuli (one kultne) i otvorili neke koje jedva uspeš da pronađeš na poslednjem spratu tržnog centra, a veličine su spavaće sobe. Kupovanje novina ( i knjiga,dakako) bila je prva stavka koja je letela napolje kod kresanja kućnog budžeta, onomad kad je počela kriza, a kafane i kafići (kao simbol druženja, pre svega) su nešto čega se još jedino sa nostalgijom sećamo…

Zatvorio se balkanski čovek u „svoju pećinu“ pa tumara između dva monitora – kompjuterskog i televizijskog, i tu mu staje čitav svet, onaj koji pretekne od dolaska s posla (ako je srećnik da posao ima). Otuda ovaj naslov „Kuća – pos’o, pos’o – kuća“, reče taj čudni lik iz rijalitija, opisujući život na Zapadu. Evo ga, stigao Zapad i kod nas, ali zasad samo po ovoj Ekremovoj. Još samo da svi postanemo ekremi, a ni to neće da bude daleko.

Ostala, dakle, čoveku balkanskom tek televizija (internet ovog puta zanemarujem, on je  priča za sebe). Prozor u svet. I taj prozor, međutim, rešili da zamagle, sve bojeći ga u pink-roze i ostale vesele boje. Da se  „vlasi ne dosete“. Od „hleba i igara“ ostaviše nam samo igre, hleb ostaje njima. I mi, tako gladni, igramo, igramo… Uz voditeljke jutarnjeg programa obučene u toalete dostojne dodele oskara i kraće od najkraćih haljinica za plažu i – nije nam to čudno. Uz potpunu bulevarizaciju stvarnosti koju nude i u kojoj je operacija tumora na mozgu zlatne ribice vest koja zavređuje više pažnje od kompletnog sela nestalog u poplavi i klizištu… I vade se portparoli („oni koji pred vratima stoje da istinu saopšte narodu“), kako su novi vlasnici njihovih televizija odlučili da stvore zabavnu i komercijalnu televiziju. A na takvoj, umalo ubistvo nemačkog građanina zbog bezazlene šale, zaslužuje tek deset sekundi u vestima, ne i celu emisiju o zlu, frustracijama i naopakosti koje se šire mozgovima i ulicama naših gradova…

I, naravno, sve što zaliči na razložnu kritiku, ali i na satiru, ironiju, treba u korenu saseći (što je tek posebna tema)

I ne pitajte me, zato, šta je moj utisak nedelje, meseca, godine, jasno je.

Kao što je jasno da je i ta kultna emisija, posle dve i po decenije, na umoru.

Život je lep, žele da kažu nove televizije. Samo, ne gledajte kroz sopstveni, nego kroz naš prozor u svet.

Slične vesti

3 comments

Valentina 20/09/2014 at 22:57

Fantastičan tekst, pravo u centar!!!

Todora Škoro 23/09/2014 at 10:12

Hvala, Valentina!

Primoz 24/09/2014 at 17:37

Da,zabava, a nekada je bila televizija kutija obrazovnog karaktera, tada, kada se nije sve svodilo na šarenu igranku. Televizija prije decenija ili danas, pa to je velika razlika i nije u pitanju samo nostalgija. Izgleda da je ideologija globalizma na izvesan način najviše povezivana sa TV -kutijom. Jedan fragmenat: TV vesti su danas produžene, a u prošlosti bila jim je dužina samo oko dvadeset minuta i to je bilo sasvim dovoljno.Reklo se sve bitno. A danas se vesti pretvaraju u emisiju „pa šta vi mislite “ uz sve reklame za sapun i prašak, tako se napuni skoro sat informativnog programa.

Comments are closed.