4.8 C
Belgrade
26/11/2022
kolumne region

Kolumna Predraga Milojevića: Zrenjaniska foto-priča

Iako je skoro februar, pa bi neko rekao da je od dodele nagrada prošlo nekih mesec i po dana, mislim da ipak nije kasno za jednu dobru fotogaleriju sa Ulaznice 2012. Posebno, jer se po internet forumima i specijalizovanim sajtovima redovno vrše trijaže podobnih po raznim osnovama, što obesmišljava svako bavljenje umetnošću.

Tako je i sa književnošću. Svet se deli na nas i njih i to upravo po političkoj liniji, što je omalovažavanje onoga čime se književnici bave, jer se politika hijerarhijski stavlja iznad njih. Naravno, suvišno je reći da bi trebalo da bude suprotno. Stoga, ako nekoga, bilo koga i odakle god da je, muče internacionalni sastavi pisaca, neka se samo priseti reprezentacije u fudbalu bivše SFRJ (uostalom, uzmite košarku, ekonomiju ili šta god drugo). To je, koliko se sećam, a sećam se, bila respektabilna ekipa. Ove sadašnje, nacionalne, ne mogu ni da joj prismrde. Ali zato smrde na kilometar na pranje novca, korupciju i kriminal. Konkurencija pozitivno utiče na kvalitet, to je bar svakome jasno. Više učesnika, veći izbor, bolji radovi.

Imali smo sreću da živimo u zemlji u kojoj se različiti narodi dobro razumeju jer govore istim jezikom. Takođe, imali smo nesreću da se ta zemlja raspadne nizom prljavih ratova. Međutim, ne možemo se orijentisati u odnosu na prošlost i međusobno brojanje zločina, mora se staviti tačka i ići dalje. Saradnja u oblasti kulture danas ima i te kakav smisao i zatvaranje u lokalne okvire nikome nije donelo veliku sreću. Iz tog i milion drugih razloga, ovakve manifestacije treba podržati.

Na kraju, mora se naglasiti i da su uslovi koje povodom konkursa Ulaznica obezbeđuje zrenjaninska biblioteka više nego korektni. U društvima u kojima živimo, retki su primeri da nešto tako dobro funkcioniše. I zato ovaj konkurs dobija sve preporuke.

U knjižari,  skoro svi nagrađeni autori i članovi žirija: Dušan Vasić, Ružica Aščić, Predrag Milojević, Želimir Periš, Vladimir Arsenić, Saša Ćirić i Davor Varga.

U sličnom sastavu, pojačani za Natašu Tučev:

ulaznica 5

Snimak načinjen tokom čitanja radova, uz zahvalnost Želimiru Perišu i njegovom facebook nalogu za ustupanje ove i sledećih fotografija:

ulaznica 6

Pa u kafani:

ulaznica 8

Uz finu pridruženu ekipu:

ulaznica 7

Zamišljeni žiri:

ulaznica 9

I vetroviti Zrenjanin:

ulaznica 10

Slične vesti