-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
kolumne region

Kolumna Edina Sarača: To je zapravo film, a ne zbilja

To je zapravo film, a ne zbilja. Loš film sa lošim scenarijem i slabim glumcima, amaterima nevoljnim i natjeranim da glume, posve nepoželjnim u neželjenim scenama.

Amsterdam ubrza negdje oko pola četiri, zaleti se. Onda izjure naturščici iz kancelarija i fabrika, zauzmu mjesta pored volana, okrenu omiljenu radijsku stanicu i ponavljaju preglumljeno poznate džinglove i reklame, puste omiljeni CD, naslone se na semaforu, na crveno (Nojevi osluškuju zemlju), na hladnjikavo staklo automobila i žmirkaju statično izmaglice daha na staklima. Statisti.

Gledao sam jučer kako raste jedna zgrada. Kao Facebook.  Filmski brzo su prolazili oblaci iznad kranova nošeni vjetrom Sjevernog ledenog mora i trudni vlagom modrili su sjenama puste raskrsnice u predvečerje.

Kiša će nad Amsterdamom, kiša će …..

Odzvanja jutro trubama automobila i znakovi se bude pored puta. Bicikla su nogama brzina a automobili glavama naslon, odmor između rada i sna. Automobili su magnovenja potrebna isto toliko kao i vazduh. U automobilima se diše tišina izgubljene savane, mir i tišina  imaju četiri točka. Automobili se spremaju da progutaju zgradu što raste preko puta. Kranovi će pokušati da je brane kad bicikla krenu u napad, kad kao pješadijska preteča pod stalnim nadzorom automobilskih farova krenu bešumno u juriš, mravljim će točkovima pregaziti zgradu njih milion.

I sve će zasuti kiša.
Kiša će iznad Amsterdama, kiša će….

Prijeti šum oceana sa zapada, prijeti i doziva.

Klapa prva. Tišina snimamo.

Izlaze prostitutke na semafore.  Iskorak nogom na  zeleno svjetlo semafora što košta 50 eura po satu.  Policija fata prosjek prije prosjeka. Ide noć. Noć dođe u zagrljaj očima opaljenim svjetlošću. Dvoje izbodenih, jedan naletio, tri preletjela. Kran se srušio i bicikla krvavo popucala gumama sve pod farovima dežurnih automobila. Prosjek prije prosjeka.
Nestala djevojčica nikad neće ni biti nađena.
U prosjeku – nikad.
Ulične čistaće jedine  raduje kiša. Lokva od krvi ne postaje fleka u Amsterdamu.
Kiša će iznad Amsterdama, kiša će…

 

Edin Sarač

O autoru: pjesnik, pisac, filozof, putopisac. Rođen u Bosni i Hercegovini 1968. godine, Jajce. Objavljivan, nagrađivan i osporavan. Živi i radi u Holandiji.

Slične vesti

1 comment

kralj pajaca 20/05/2011 at 19:10

kiša radi, obavlja, svoj posao Edine, a mi…

Comments are closed.