4.4 C
Belgrade
01/12/2022
kolumne region

Kolumna Edina Sarača: Nemoć izraza je odsustvo empatije

Nemoć izraza je odsustvo empatije.

Suosjećanje sa samim sobom je bolesna igra pjesništva koja zamjenjuje prozak i valijum čak i u onom fiziološkom ozračju, lučenjem enzima što umrtvljuju žilice sive mase i dozivaju nirvanu samozadovoljstva uspjehom iskazanja.

“Silno mirišu bijeli cvjetovi.

Ja kisnem sam.”

“Poezija je emocija i nema se tu šta više pričati.”: reče jednom jedan sarajevski profesor. Kao da je htio da kaže: „Prekini s pričom – Osjećaj.“

Tipična mučnina praznine, koja je Kaporu bila najveća i najjača inspiracija, empatična je vrteška samozadovoljstva. Kao što je poezija osmijeh, svakakav i svekolik, i vrlo često onaj “naslađujući” u pohotnoj empatiji suživljenja sa svojom, našom, njenom ili njegovom boli.

Osmijesi poeziji najčešće su oni koji odaju prepoznavanje empatije u nečijem izrazu pa tako i u sebi. Eto te „bezvremenske“ nijanse koju poezija nosi. Bol koji osmijeh izaziva.

JEDAN Englez je rekao da je bol suština humora. Jedan Nijemac je rekao da je humor najgenijalniji čovjekov izum.

Katastrofalno je mišljenje erudite Andrića o poeziji za ovo što se danas dešava u vrtlozima potrage za izrazom. A zašto bi Andrić bio u pravu. Njegova poezija je…lirska i zamišljena, “lakim” slikama zatvorena u tegovima boli. I izaziva osmijeh…
“Silno mirišu bijeli cvjetovi.

Ja kisnem sam …”

“I što god pogledam sve je pjesma.
I čega god se dotaknem sve je bol.”

Empatija je u kronološkoj odrednici odrastanja homo sapijensa jedan od posljednjih obrambeno- napadačkih refleksa. Pračovjek nije empatisao, čovjek pokušava. Kao što se vrijednost demokratičnosti, slobodarstva, jedne kulture mjeri njenom spremnošću zaštite manjina tako se i poezija odravnjava empatijskom snagom. “…i nema se tu šta više pričati.”- profesor.

O autoru:pjesnik, pisac, filozof, putopisac. Rođen u Bosni i Hercegovini 1968. godine, Jajce. Objavljivan, nagrađivan i osporavan. Živi i radi u Holandiji.

kolumne Edina Sarača

Slične vesti

1 comment

Analfabeta 15/11/2011 at 15:35

Brzo završeno! Moglo se još koji put spemenuti „empatia“ jer je očito da čova voli pametno zvučati (šta li je ono fraziranje; ja zaboravio).

Comments are closed.