17.3 C
Belgrade
23/03/2023
kolumne region

Kolumna Edina Sarača: Akropolj je na prodaju

Akropolj je na prodaju. Mudrost se davno odrekla ljenosti, magnovenja samozadovoljnog talenta. Viječnog talenta u vječnom magnovenju. „A sve se plača pa i ta ljubav.“

Ne pomaže ni to što je ljubav i definitivno samo lijepo osmišljena nelagodnost našeg DNK. Ljenčuge se još uvijek, smjerno kao u redu pred Međunarodnim Monetarnim Fondom drogirane države, zaklinju na tu ljubav. Na lijepo osmišljenu nelagodnost što adrenalinskim injekcijama drži cijelo tijelo na uzbuni.

Kad stigne račun esencija se ukruti pred egzistencijom. Zamjene mjesta u poretku preživljavanja različite faze sistema opstanka. Obraz se  gubi kad se kruha nema, kalja se u kaljuzi neznanja.  Ne pomaže tad ni ljubav.

 Ni cvijeće u cvatu ni sjena usana tvojih na vratu.

A ništa nije tako skupo kao neznanje.

Grabežljivice čekaju u zaklonu. Energija je previše skupa da bi se tek tako, olako, trošila na…ganjanje, trčanje, magnovenje,…ljubav.

Bankari imaju posebne očnjake za nesebično prežvakavanje posljednjih ostataka naivnosti. U sistemu preživljavanja  DNK vjerojatno nikad nije ni umislila da će uspjeti biti toliko nesebična kao u uništavanju i posljednje naivnosti neznanja. Posljednje i prve gluposti. Straha od bilo čega što nije ČOVJEK. Bilo čega što nije jedini izvor, uzrok, povod i razlog što se s Akropoljem ne prodaju samo posljednji ostaci DUŠE, kao suvenir,  arheološki nalaz propale  civilizacije, već se i on, ČOVJEK, već odavno na prodaju u kataklizmi ponude PETOMINUTNE SLAVE, nudi sa obrazom i sa ljubavlju skupa, u zamjenu za krišku hljeba.

Za krišku hljeba u kaljuzi neznanja.

U strahu.

Jer sad kad su svi bogovi i svaka pomisao o nadnaravnom, izvan- prirodnom porijeklu bilo kakvog altruizma, umrli, ČOVJEKA tek počinje da fata strah od onoga što će ostati poslije svega-ČOVJEK.

A i tu cijenu trezvenosti neko će morati da plati.

O autoru: pjesnik, pisac, filozof, putopisac. Rođen u Bosni i Hercegovini 1968. godine, Jajce. Objavljivan, nagrađivan i osporavan. Živi i radi u Holandiji.

Slične vesti