9.1 C
Belgrade
27/03/2023
kolumne region zemlja

Kolumna Berislava Blagojevića: Tempora mutantur

DSCN5177   Vremena se mijenjaju. Manje je važno da li je ova tvrdnja istinita, polutačna ili lažna. Mnogo bitnije je pokušati dati odgovor na pitanje koliko se mi mijenjamo u vremenu. Nažalost, čini se da se ne mijenjamo uopšte: idolopoklonstvo, naredbe, spomenici, sljepilo, bjesnilo… Novo vrijeme donosi nova obožavanja, nove zablude, nove naredbe, nove obmane, nove histerije, nove namete, novo prebrojavanje nacionalnih krvnih zrnaca (a potom nerijetko i prebrojavanje puščanih zrna). Novo vrijeme donosi i nove spomenike.

DSCN5179Jedan spomenik kao marker jednog vremena postojao je i u Brodu – podignut je 1887. godine, bio je u obliku devet metara visokog obeliska, a bio je posvećen caru Franji Josipu I. Četvrtasta osnova sadržavala je sa svake strane po jednu tablu na kojoj je bio ispisan tekst na latinici, ćirilici, na turskom i na njemačkom jeziku. Kasnije je o spomeniku napisana i knjižica (vidi prilog). Spomenik je srušen 1922. godine, a i sudbina knjižice je vjerovatno podjednaka. (Danas, vijek kasnije, spomenici su i dalje problem, jezik je i dalje problem, latinica i ćirilica su problem, sve je problem.)  

DSCN5180 Tempora mutantur. Novo vrijeme, nove vrijednosti, novi heroji, novi izdajnici, nove patriote… Fotografije koje prilažem donosim prije svega inspirisan željom da arhivarijum jednog grada bude bogatiji za još jedan dokument. No, ovo je i odličan povod da se razmisli o svemu gore navedenom (uzgred, nećak cara Franje Josipa I je već neko vrijeme „vruća“ tema, a za očekivati je da će se oko njega i Gavrila tek lomiti koplja naredne, vesele i izborne godine), o tome da li smo išta naučili i o tome kakve „spomenike“ ostavljamo pokoljenjima koja dolaze.

O autoru: Berislav Blagojević je rođen 1979. godine u Slavonskom Brodu. Magistar je geografskih nauka. Objavljene knjige: „Lamentacija po Sofroniju“ (2005), „Trebao sam biti riječ“ (2005), „Ja, revolucionar“ (2010) i “Revolucionar” (2012). Poeziju i prozu je objavljivao u brojnim časopisima i zbornicima. Dobitnik je nekoliko nagrada od kojih su najvažnije stipendija Fonda „Borislav Pekić“, prva nagrada književnog konkursa „Susjedi“ u organizaciji Gete instituta i Francuskog instituta u BiH i prva nagrada za najbolju kratku priču u regiji u 2011. godini na konkursu časopisa Avlija iz Crne Gore. Radovi su mu prevođeni na engleski, poljski, španski, malteški, njemački i makedonski jezik.
Trenutno živi i radi u Banja Luci, BiH.Svakog 1. u mesecu na Konkursima regiona čitajte kolumne Berislava Blagojevića. http://berislavblagojevic.wordpress.com/
facebook
o knjizi “Revolucionar”
http://konkursiregiona.net/category/kolumne/berislav-blagojevic/

Slične vesti