18 C
Belgrade
29/05/2023
kolumne region

Kolumna Berislava Blagojevića: Retro 2012

„Na Balkanu uvek neko negde ne dolazi, a ponajviše među nas ne stiže radost života jer se prečesto čašćavamo najrazličitijim vrstama zločina“, kaže Borivoje Adašević u romanu „Krf“, knjizi koja je na mene u protekloj godini ostavila najznačajniji utisak. Nova, 2012. godina ipak je došla. Doteturala je do nas prije svega zahvaljujući samovolji majčice Zemlje, odnosno, njenoj rotaciji i revoluciji. Da se pitalo pojedine balkanske moćnike, ko zna u kojoj godini ili vijeku bismo živjeli.

Adašević ispravno primjećuje da živimo u „nestrpljenjem ispunjenom svetu“. Ali, kao što se sve dade mjeriti, tako bi i strpljenje, valjda, trebalo da ima mjeru (pred očima mi promiče onaj poznati upozoravajući krik iz etnosa: Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka!). Čini mi se da smo posebno nestrpljivi u ovo novogodišnje, čestitarsko vrijeme, kad su nam usta puna dobrih i lijepih želja. Svi bismo htjeli da se te želje uistinu i ostvare. I to što brže. To je normalno, ljudi smo.

A kad smo kod ljudi, opet se moram pozvati na pomenuti roman: „Šta nas zapravo čini ovim što jesmo i šta to utiče na naše odluke, izbore, na ljubavi koje nas grozničavo vode napred? Čime taj svet menjamo, čime menjamo sebe u njemu, šta nas to čini onim što jesmo kad nakon udisaja spoznamo da smo živi?“ Možda su ovo pitanja na koja trebamo tražiti odgovore u nastupajućoj godini. Pronaći strast, ljubav-vodilju, u sebi i oko sebe znači pronaći volju, prijeko potrebnu energiju, zadovoljštinu, pa i sreću, ako baš hoćete. Neko će ovo pronaći u drugoj osobi, neko u bavljenju sportom, a neko u kreativnom stvaralaštvu ili umjetnosti (kako je to Adašević napisao: „Ja od umetnosti, pak, ne tražim ništa, već u njoj dišem“). Mogućnost odabira puteva koji vode do životnih radosti (do radosti života!) zapravo je beskonačan. Najiskrenije želim da u predstojećoj godini izaberete svoj put i da pronađete ono što će vas ispuniti, učiniti potpunim i srećnim. I bez obzira na to što je autor romana „Krf“ tačno konstatovao – „dobrota je postala razlog podsmehu“ – nikako u svom traganju za srećom nemojte zaboraviti na dobrotu. Ljudskost i dobrota jesu demodirani, ali možda će zahvaljujući svima nama ove sezone ponovo biti (neočekivani) hit. U tom smislu, ne bih imao ništa protiv da 2012. bude retro godina.

O autoru: Berislav Blagojević je rođen 1979. godine u Slavonskom Brodu. Magistar je geografskih nauka. Objavljene knjige: „Lamentacija po Sofroniju“ (2005), „Trebao sam biti riječ“ (2005) i „Ja, revolucionar“ (2010). Poeziju i prozu je objavljivao u časopisima „Koraci“, „Sarajevske sveske“, „Nova Zora“, „Književnik“, „Riječ“, „Unus Mundus“, u Balkanskom književnom glasniku, online časopisima Blesok i Male novine i drugim. Kao autor je zastupljen u nekoliko zbornika: Zbornik kratkih priča „Ja sam priča“ (Banja Luka), Zbornik SPKD „Prosvjeta“ (Šamac), Zbornik poezije književnog kluba „Miroslav Antić“ (Inđija), Zbornik kratkih priča „Sea of Words“ (Barcelona), Zbornik „Najkraće priče 2009“ (Alma, Beograd) i dr.
Trenutno živi i radi u Banja Luci, BiH.

Svakog 1. u mesecu na Konkursima regiona čitajte kolumne Berislava Blagojevića.

http://berislavblagojevic.wordpress.com/
facebook
kritika knjige B. Blagojevića “Ja Revolucionar”
http://konkursiregiona.net/category/kolumne/berislav-blagojevic/

Slične vesti