-3.9 C
Belgrade
08/02/2023
kolumne region zemlja

Kolumna Berislava Blagojevića: Na putu

Putevi-17-16-naslovna   Novi broj časopisa „Putevi“ krenuo je na put prema čitaocima. Znam da član redakcije ne bi trebalo da daje krajnje bezobrazno subjektivnu ocjenu koja glasi: izlazak iz štampe ovog časopisa najznačajniji je kulturni događaj proteklog mjeseca u Banjaluci. Međutim, ipak to kažem, nadajući se da tako misle i čitaoci koji na više od tristo stranica mogu da pročitaju mnogo zanimljivih eseja, intervjua, prikaza knjiga, prevoda, kritičkih osvrta, proznih i poetskih priloga. Nije mi namjera da pišem PR članak (to se valjda plaća, a zna se da se kod nas sve radi volonterski), ali moram istaći da ne znam za neki drugi časopis koji ima tako šarolik i zanimljiv sadržaj (književnost, pozorište, savremena umjetnost, film, strip, dizajn, arhitektura…) upakovan u izuzetno kvalitetnu tehničku i grafičku opremu. A sve to po cijeni paklice cigareta!
Dakako, biće i onih koji će se iz opravdanih (sigurno ima i takvih!) ili neopravdanih razloga naći pozvani da komentarišu, prozivaju ili maglovito i bez konkretnih argumenata kritikuju izgled ili sadržaj časopisa. To su uglavnom oni koji „smatraju da je njihova vrednost osporena samim tim što nije potencirana“, oni koji „lične animozitete skrivaju takozvanom brigom za ’opšte dobro’, radi ’suda javnosti’, ’za daleka neka pokoljenja’“, oni koji su „najčešće ljudi u godinama (ili su već starmali), zabrinuti za sudbinu svog besmrtnog dela i svoje misije“¹. Toliko o tome. Odavno je poznato da je nemoguće svima udovoljiti. Jedino ostaje nada da će ovaj dvobroj „Puteva“ udovoljiti i najrazličitijim čitalačkim apetitima.
Postoji još jedan razlog zašto je objavljivanje i promovisanje „Puteva“ vanredan događaj. Taj razlog obojen je „teškim bojama“ ovdašnje (kulturne) realnosti, a „kriza“ je ime te nevesele palete. Zato se sa štampanjem časopisa mnoogo kasnilo. Zato je, nažalost, njegovo pojavljivanje na kioscima kulturni događaj a ne ustaljena pojava. Zato što ne znamo kojim putevima će „Putevi“ poći, uživajte u ovom dvobroju. Jer, ovo je jedan od onih (rijetkih) časopisa koji opstaje zbog čitalaca.

¹ Mirko Demić, Pod otrovnim plaštom – eseji, (p)ogledi, marginalije, Prometej Novi Sad, 2010.

Slične vesti