4.3 C
Belgrade
27/11/2022
kolumne region

Kolumna Berislava Blagojevića: Leteći cirkus zapadnog Balkana

Prije nekoliko dana su vlade Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj sjednici održanoj u Banjaluci odlučile da se ulaganja u nauku, obrazovanje, kulturu i umjetnost znatno povećaju. Prije toga su to učinile i druge zemlje zapadnog Balkana. Takođe, donesene su nove kulturne i obrazovne politike i strategije razvoja koje će umjetnicima i naučnim radnicima obezbijediti bolje uslove rada, promocije i penzionisanja. Širom regije su planirana ulaganja u film, pozorište, vajarske kolonije, razne istraživačke institute, muzeje… Otkupom knjiga, sufinansiranjem književnog rada i izdavaštva, organizovanim posjetama značajnim svjetskim literarnim sajmovima i festivalima, vođe zemalja zapadnog Balkana su posebno odlučno krenule u reafirmaciju pisane riječi. Neki od njih su čak izjavili kako se kulturno uzdižu čitajući stripove i tako posredno priznali da je strip zapravo umjetnost. Nošeni novim elanom i umjetnici su zaboravili svoje male ratove, sujete i nerijetke egocentrične ispade i sada se udružuju i složno rade za dobrobit kulture, umjetnosti i nauke.
Aprilililiiiiiiii!
Bio bi grijeh ne iskoristiti prvoaprilsku šalu za priču o kulturi i umjetnosti. Jer, na ovim geografskim širinama kultura, nauka i umjetnost i nisu ništa drugo do šala. Kad smo kod šala: Znate li šta je zajedničko Kongu, Zimbabveu, Andori i Kubi? Sve ove zemlje će, za razliku od BiH, učestvovati na Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji (inače, ove godine će učestvovati rekordan broj zemalja).
Za dijagnosticiranje stanja ponekad nema potrebe ići u dubinu i dovoljno je samo pogledati naslove novinskih napisa o kulturi. Srđan Dragojević tako kaže da je „lakše dobiti novac u Evropi nego kod kuće”, Dušan Petrović zaključuje – „kod nas se ne ceni moderno vajarstvo”, dok jedan nedavni naslov glasi „Bor: Skulpture na – smetlištu!”. Međutim, nije samo vlast ta koja predstavlja prepreku za normalan rad umjetnika i funkcionisanje kulturnih i naučnih institucija i organizacija. Naprotiv, za ovakvo stanje su najviše odgovorni upravo kulturni radnici i umjetnici, koji razmiricama, egoizmom, nesporazumima i sujetom podrivaju umjetnost i njenu ulogu u društvu. Kada se malo bolje osmotri, kultura i umjetnost su svedene na skandalizaciju, na cirkusijadu ništa bolju od one koja se narodnim masama plasira u žutoj štampi ili kakvom skaradnom rijaliti šou. Za potvrdu izrečenog nije neophodno putovati daleko u prošlost. Kao primjere možemo da navedemo kontroverze oko NINove nagrade, Borine nedelje u Vranju, tzv. „slučaj Visković-Jergović”, spor oko „najčitanije knjige u mreži narodnih biblioteka Srbije”, odvojeni nastupi Republike Srpske i Federacije BiH na sajmu u Lajpcigu, Kusturičine tužbe protiv e-novina, višegodišnje nefunkcionisanje Udruženja književnika RS… Ovi primjeri su samo vrh ledenog brijega i brojna su pitanja na koja se traže odgovori i koja stavljaju dodatni teret na leđa ionako umorne umjetničke scene – kako se dodjeljuju penzije za umjetnike? ; koji su to književnici iz Republike Srpske predstavljeni na ovogodišnjem sajmu u Lajpcigu? ; ima li neregularnosti pri dodjeli književnih nagrada?
Svođenje umjetnosti i kulture na nivo dnevnopolitičkih rasprava i tračeva odavno je prestalo biti zabavno i smiješno, barem nekolicini kojoj je stalo do pozitivnih promjena u ovoj sferi života. Ali, ukoliko Leteći cirkus zapadnog Balkana nastavi da zabavlja široke narodne mase sprdajući se sa kulturom i umjetnicima, onda predlažem da se prisutne nebuloze, kontradiktornosti i podcjenjivanja ozvaniče tako što će svaka zemlja ukinuti Ministarstva prosvjete, nauke i kulture i uvesti Ministarstvo smiješnog hoda po ugledu na Leteći cirkus Montija Pajtona. Kad je bal – nek’ je maskenbal!

 

Berislav Blagojević je rođen 1979. godine u Slavonskom Brodu. Magistar je geografskih nauka. Objavljene knjige: „Lamentacija po Sofroniju“ (2005), „Trebao sam biti riječ“ (2005) i „Ja, revolucionar“ (2010). Poeziju i prozu je objavljivao u časopisima „Koraci“, „Sarajevske sveske“, „Nova Zora“, „Književnik“, „Riječ“, „Unus Mundus“, u Balkanskom književnom glasniku, online časopisima Blesok i Male novine i drugim. Kao autor je zastupljen u nekoliko zbornika: Zbornik kratkih priča „Ja sam priča“ (Banja Luka), Zbornik SPKD „Prosvjeta“ (Šamac), Zbornik poezije književnog kluba „Miroslav Antić“ (Inđija), Zbornik kratkih priča „Sea of Words“ (Barcelona), Zbornik „Najkraće priče 2009“ (Alma, Beograd) i dr.
Trenutno živi i radi u Banja Luci, BiH.
Svakog 1. u mesecu na Konkursima regiona čitajte kolumne Berislava Blagojevića.

http://berislavblagojevic.wordpress.com/
facebook
kritika knjige B. Blagojevića „Ja Revolucionar“


Slične vesti

1 comment

LETEĆI CIRKUS ZAPADNOG BALKANA « Berislav Blagojević 01/04/2011 at 19:30

[…] na portalu konkursiregiona.net (01. april […]

Comments are closed.