2.9 C
Belgrade
01/02/2023
kolumne region zemlja

Kolumna Berislava Blagojevića: Kratkoročnost i kratkovidost

Culture_by_AagaardDSWe hope your rules

and wisdom choke you

Exit music for a film, Radiohead

   Toliko toga je rečeno i napisano o stanju u kulturi u proteklih mjesec dana da sam pomislio kako tu više nema šta da se doda ili oduzme. Od kulture nema šta da se oduzme, to je sigurno, ali možda bi moglo da se pridoda još ponešto. Za početak, iz Hrvatske stižu lijepe vijesti: Jagoda Kljaić javlja da je tamošnje ministarstvo otkupilo o s a m d e s e t (brojem – 80) primjeraka njenog prvijenca. Čestitke i za Jagodu i za resorno ministarstvo i za „truli Zapad“.  Za razliku od riječi „potkupljivanje“ koja je od pretjerane upotrebe već pomalo izlizana, riječ „otkupljivanje“ je ovdje zaboravljena, barem kada su knjige u pitanju. Fascinantno je, međutim, kako se u pogodnom momentu svi drže slova zakona, kako izranjaju neke procedure, kriterijumi i pravilnici onda kada treba da se otkupljuju knjige, da se finansiraju časopisi, da se sponzorišu kulturne manifestacije… I sve to uz nezaobilazno slijeganje ramenima, mahanje praznim dlanovima i mantranje, sada već nadaleko čuvenog refrena: Nema novca!      

Možda ga stvarno i nema. A ako je tavo, bilo bi lijepo kada bi neko, za promjenu, bio iskren i priznao nam to (a bilo bi još ljepše kada bi nam objasnili zašto ga nema, odnosno, kako to da ga ipak ima kada su određeni projekti u pitanju). No, bilo bi pretjerano optimistično očekivati da se politika zaogrne iskrenošću, zar ne? Kad smo kod iskrenosti, treba reći da ovdašnja kulturna scena uglavnom opstaje zahvaljujući onim iskrenim ljubiteljima umjetnosti. Ali, pitanje je koliko ćemo još moći da istrajavamo na gorivu entuzijazma pojedinaca, bez adekvatne pomoći i uz tek poneku deklarativnu podršku i tapšanje po ramenu. Ovi što driješe kese za Boga pitaj šta, valjda bi trebalo da znaju da bez kulture nema ni njih, ni onih kojima vladaju, ničega. „Ulaganje u kulturu se uvek isplati“ naslov je jednog nedavno objavljenog intervjua sa Dušanom Kovačevićem. Šteta što oni „glavni i odgovorni“ u štampi čitaju sve sem stranica o kulturi. Kratkoročnost i kratkovidost će nas skupo koštati. Mnogo više nego što možemo da pretpostavimo. Zagrcnućemo se sumnjivim odlukama „mudrih“, pravilnicima, nemarnošću. Nadam se samo da se ipak nećemo ugušiti u sopstvenoj gluposti.    

B Kolumna        O autoru: Berislav Blagojević je rođen 1979. godine u Slavonskom Brodu. Magistar je geografskih nauka. Objavljene knjige: „Lamentacija po Sofroniju“ (2005), „Trebao sam biti riječ“ (2005), „Ja, revolucionar“ (2010) i “Revolucionar” (2012). Poeziju i prozu je objavljivao u brojnim časopisima i zbornicima. Dobitnik je nekoliko nagrada od kojih su najvažnije stipendija Fonda „Borislav Pekić“, prva nagrada književnog konkursa „Susjedi“ u organizaciji Gete instituta i Francuskog instituta u BiH i prva nagrada za najbolju kratku priču u regiji u 2011. godini na konkursu časopisa Avlija iz Crne Gore. Radovi su mu prevođeni na engleski, poljski, španski, malteški, njemački i makedonski jezik.
Trenutno živi i radi u Banja Luci, BiH.Svakog 1. u mesecu na Konkursima regiona čitajte kolumne Berislava Blagojevića.http://berislavblagojevic.wordpress.com/
facebook
o knjizi “Revolucionar”
http://konkursiregiona.net/category/kolumne/berislav-blagojevic/

Slične vesti