10 C
Belgrade
06/12/2022
kolumne region zemlja

Kolumna Berislava Blagojevića: Gasom do daske u Evropu

Allo AlloProizvođači „Audija“, poznatog i popularnog brenda automobilske industrije, medijima su konačno otkrili tajnu uspješnog poslovanja. Poznato je da je „Audi“ bilježio rast proizvodnje i prodaje čak i u mjesecima najteže ekonomske krize globalnih razmjera, ali analitičari i javnost do sada nisu znali kako je to bilo moguće.

Nakon sastanka pod nazivom „Gasom do daske u Evropu“ posvećenoj integracionim procesima Zapadnog Balkana, novinarima su se pored visokih EU funkcionera obratili i čelnici ove kompanije.

   – Nadamo se da će putovanje zemalja Zapadnog Balkana ka EU biti još brže, sigurnije i udobnije uz naša vozila – rekao je portparol Herr Engelbert Von Smallhausen i dodao da predstavnici „Audija“ nisu slučajno prisutni na ovom sastanku.

   – Mi imamo obavezu prema ovom prostoru i osjećamo potrebu da se uključimo u stvaranje preduslova za ispunjavanje predispozicija da bi se stekli uslovi za uspješnu evrointegraciju ovog regiona. Otkriću vam jednu tajnu: da nije bilo vlada, vjerskih velikodostojnika i tajkuna Zapadnog Balkana, bilo bi veliko pitanje da li bi „Audi“ opstao u kriznim vremenima – izjavio je Von Smallhausen.

Allo Allo 1Gospodin Von Klinkerhoffen, član upravnog odbora ovog giganta, izjavio je da ni njemu nije jasno otkud vladama i vjerskim poglavarima ovog regiona novac za njihove automobile, kad je ovaj prostor nadaleko poznat po siromaštvu, nezaposlenosti i teškom životu. Dodao je i da o tome često razmišlja dok boravi u svom skromnom ljetnjikovcu na Mauricijusu.

   – Naročito smo ponosni na plasman naših modela sa tamnim staklima koji su na Zapadnom Balkanu traženiji nego na Siciliji – izjavio je Von Smallhausen.

Na kraju obraćanja medijima, Von Smallhausen i Von Klinkerhoffen su još jednom iskazali zahvalnost vladama, sveštenstvu i tajkunima Zapadnog Balkana na zapanjujućoj istrajnosti i odanosti, te obećali da će od prvog aprila 2014. godine svi automobili kupljeni za potrebe ovdašnje političke, privredne i vjerske elite dobiti gratis rotaciona svjetla i zatamnjena stakla.

   Treba istaći i to da se na marginama sastanka (a gdje drugdje?) razgovaralo i o pitanjima kulturne razmjene i o mogućoj pomoći EU razvoju nauke, kulture i umjetnosti na prostoru Zapadnog Balkana. Funkcioneri EU koje su novinari zatekli u prostoriji za pušače jednoglasno su potvrdili da im se živo fućka za razvoj kulture na Zapadnom Balkanu i da nemaju namjeru da izdvajaju sredstva za nešto što ne finansiraju ni vlade regiona.

Slične vesti