2.9 C
Belgrade
02/12/2022
kolumne region

Kolumna Berislava Blagojevića: Anketa

Svakodnevno, na gotovo svakom internet portalu, putem telefona, radija i televizije, obasipaju nas najrazličitijim anketama. Da li Anđelinin film treba da se prikaže u Banjaluci? Da li će doći nova lokalna vlast i da li će biti bolja od dosadašnje? Foto anketa: koja vas je više oduševila – Severina ili Elisabetta Džoržda Klunija? Da li je voditeljka festivala u Sanremu nosila nešto ispod haljine? Zamajavanje i privid demokratije, dragi moji! Tobože, neko nas za nešto pita. Tobože, naše mišljenje je važno.

   Zapravo, čak i vrapcima je postalo savršeno jasno da nikoga nije briga za naše mišljenje. Oni furaju po svome. Kada određuju cijenu hljeba, duvanskih proizvoda i benzina, kada odlučuju o (pre)uređenju (namjene) nekog parka ili sanaciji objekata (npr. banjalučke tvrđave Kastel), kada su u pitanju školarine, poskupljenje grijanja ili struje, oni svagda furaju po svome. I lako se dogovaraju oko carinskih stopa, akciza i drugih punjača džepova i budžeta (od knjiga se zazire pa otuda i ne čudi što dogovora o nekim poreskim/carinskim olakšicama u vezi trgovanja knjigama nema ni na vidiku). Čemu onda crne ankete i javne rasprave?!

Pa čak i da se pomirim da „to tako mora“ i da „to tako ide“, nikako ne mogu da svarim činjenicu da mi se indirektno određuje šta ću da čitam. A upravo o tome se radi – o prividu demokratije, o prividnoj mogućnosti izbora autora i knjiga koje želim da čitam, uprkos tome što, koliko mi je poznato, ovdje nema zabranjenih knjiga. Kako je to onda moguće?

   Zapravo je veoma jednostavno. Narodna i univerzitetska biblioteka u Banjaluci, na primjer, godinama se samostalno (dakle, bez pomoći nadležnih) snalazi oko nabavke novih naslova, pri čemu je selektivnost do koje dolazi prilikom nabavke opravdana i razumljiva. Sa druge strane, zbog raznoraznih poreza i carina, distributeri i knjižare takođe su veoma oprezni kada su u pitanju naslovi koje će ponuditi čitaocima. Rezultat? Pa, recimo to ovako – o Sumrak sagu ili Tajne srpskog džet seta spotičemo se na svakom uglu, a od dvadesetak romana koji su bili u užem izboru za Ninovu nagradu moguće je pronaći jedan ili nijedan. O knjigama nekih autora koji su u medijima manje prisutni da i ne govorimo. Kada knjižara u Banjaluci pitam kada će nabaviti novu knjigu Jelene Lengold, recimo, on mi odgovara onim starim vicom: Tata, kada ćemo mi kupiti Golf 5? Kad iz fabrike izađe Golf 18!

   I dok se igramo demokratije masovno odgovarajući na ankete, još uvijek nemamo šansu da kupimo/čitamo knjige objavljene u regiji u posljednjih nekoliko mjeseci. Ne bi to bilo čudno da je u pitanju neko manje mjesto koje ne pretenduje na titulu kulturnog centra Republike Srpske ili BiH. Mnogi će reći da postoje važnije stvari u ovo doba sveopšte krize i ja se slažem. Ali slažem se i sa Štulićem koji je onomad pjevao: „Prokleta mogućnost izbora mora da postoji!“

O autoru: Berislav Blagojević je rođen 1979. godine u Slavonskom Brodu. Magistar je geografskih nauka. Objavljene knjige: „Lamentacija po Sofroniju“ (2005), „Trebao sam biti riječ“ (2005) i „Ja, revolucionar“ (2010). Poeziju i prozu je objavljivao u časopisima „Koraci“, „Sarajevske sveske“, „Nova Zora“, „Književnik“, „Riječ“, „Unus Mundus“, u Balkanskom književnom glasniku, online časopisima Blesok i Male novine i drugim. Kao autor je zastupljen u nekoliko zbornika: Zbornik kratkih priča „Ja sam priča“ (Banja Luka), Zbornik SPKD „Prosvjeta“ (Šamac), Zbornik poezije književnog kluba „Miroslav Antić“ (Inđija), Zbornik kratkih priča „Sea of Words“ (Barcelona), Zbornik „Najkraće priče 2009“ (Alma, Beograd) i dr.
Trenutno živi i radi u Banja Luci, BiH.

Svakog 1. u mesecu na Konkursima regiona čitajte kolumne Berislava Blagojevića.

http://berislavblagojevic.wordpress.com/
facebook
kritika knjige B. Blagojevića “Ja Revolucionar”
http://konkursiregiona.net/category/kolumne/berislav-blagojevic/

Slične vesti

2 comments

ANKETA « Berislav Blagojević 01/03/2012 at 10:50

[…] 01.03. na konkursiregiona.net VišeLike this:Sviđa mi se2 blogera se sviđa ovo . […]

Stevan Šarčević 03/03/2012 at 08:31

Šta?! Demokratija je i kod vas provalila?

Comments are closed.