Kolumna Aide Šečić Nezirević: Sramota

Filed under: Aida Šečić Nezirević,kolumne,region |

Zašto nam to činite?

Postavljam sebi to pitanje, neprekidno. Zašto je jedan (prilično veliki) procenat konkursa na regionalnim književnim sajtovima, namijenjen „narodima koji govore određenim jezikom“ (znači, nisu to čak ni državni konkursi – to su nacionalni, čitaj, nacionalistički konkursi).

Podsjetila me ta diskriminacija na staru i bolnu raspravu o tome je li Ivo Andrić Srbin, Hrvat, Jugoslaven, ili… Vjerujem, pritom, da mnogi koji po cijele bogovjetne dane raspravljaju o tome kad i gdje je spomenuti pisac kršten, da li je ostao u okvirima katoličke vjere ili prešao u pravoslavnu, nisu pročitali niti jedno njegovo djelo.

Ružno, beskrajno ružno. No, političarima/političarkama i inim nije ni zamjeriti. Oni i ovako i onako sve to rade da bi skupili poene za novu vilu, mladu ljubavnicu/ljubavnika ili školovanje potomaka u Americi. Ja zamjerim ljudima koji organizuju književne konkurse. Jer pretpostavimo da su i oni sami pisci ili barem književni kritičari, umjetničke duše (ili bi to barem trebali biti).

Zar su nam jezici toliko različiti da, kao u jednoj od prijeratnih epizoda genijalnih Nadrealista, stručnom žiriju treba prevoditi priče/pjesme/drame/romane naroda koji ne pišu „njihovim“ jezikom? Je li se nacionalizam zaista, ali zaista uvukao u sve pore života, pa i među umjetnike? Po čijoj molbi/zahtjevu/nagovoru eliminišu one koji „ne pišu njihovim jezikom“?

Jednom nisam odoljela: poslala sam e-mail organizatorima jednog konkursa i pitala mogu li i ja učestvovati iako nisam pripadnica tog i tog naroda. Dobila sam ljubazan i očekivan odgovor: Umjetnost nema granica. Pošaljite Vaš rukopis.

Ne, nisam poslala priču na spomenuti konkurs.

Iz prostog razloga što ŽELIM biti eliminisana zato što sam napisala lošu priču. I NE ŽELIM biti eliminisana zato što se zovem ovako kako se zovem.

Umjetnost manipulacije ljudskim pravima nema granica.

8 Responses to Kolumna Aide Šečić Nezirević: Sramota

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*