14.6 C
Belgrade
30/05/2023
kolumne region

Kolumna Aide Šečić Nezirević: Marseljeza

Gubitak je svakom od nas nešto drugo. Podnosimo ga različito, shvatamo ga individualno…Svi smo mi, zapravo, gubitnici. Gubimo život, bliske osobe, ključeve, glavu…Ta široko shvatljiva tema poslužila je, zato, Forumu žena Mediterana iz Marseja da raspiše konkurs za kratku priču. Žene iz cijele Evrope, inspirisane ovom zanimljivom idejom, napisale su pregršt slova, objavljenih u zajedničkom zborniku „Perdre“ (Gubitak).

Bilo je lijepo izvući se iz balkanskog sivila, osunčati misli na provansalskome suncu, okusiti mediteransku hranu bogatu povrćem i siromašnu (ah, koje li suprotnosti nama) tjesteninom, obići ostrva, muzeje, crkve (od kojih je Notre Dame de la Major sa svojim otmjenim izgledom bajadere nešto zaista posebno)…

No, ono što me fasciniralo bila su ženska druženja. Pri tome ne mislim samo na prekrasno prijateljstvo sklopljeno između prisutnih predstavnica Hrvatske, Bugarske, Francuske, te Bosne i Hercegovine (tj. moje malenkosti). Mislim i na druženja koja se svakodnevno organizuju u ženskim socijalnim centrima širom Francuske, a u kojima žene kuhaju, šiju, smiju se i uče jezike zajedno.

Ništa neobično, rekli biste vi. Pa, i kod nas na Balkanu postoje takvi centri. No, ono što je u Francuskoj jedinstveno jesu međusobna druženja Francuskinja, većinom katolkinja, i muslimanki, doseljenica iz Tunisa, Alžira i Maroka.

Smijeh, suze, šale, fantastična kuhinja, šareni posteri znamenitih žena…obilježja su društvenih centara. Raspravlja se tu o borbi protiv ugovorenih brakova (praksi još snažno prisutnoj u zemljama Magreba), govori se o maršu žena za ljudska prava koji se planira organizovati u Marseju, dogovaraju se izložbe i sajmovi.

Volonterke su s uživanjem pratile predstavljanje laureatkinja Foruma žena Mediterana. Postavljana su bezbrojna pitanja, a i sadržaji priča, iako povezani istom temom, različiti. Neraskidiva veza majke i kćerke, borba protiv Alzheimerove bolesti, gubitak umjetničke inspiracije i koncentracije… Predstavnice Hrvatske i BiH dotakle su se bolne teme nedavnog rata na ovim prostorima i izazvale suze i mnogobrojna znatiželjna pitanja.

Male ljudske sudbine, mikrokosmosi, okom nevidljive radosti i tuge – to je ono o čemu žene svijeta brinu. Dok veliki muškarci vode velike ratove, o vladama, parlamentima i državnim granicama.

Slične vesti