19.2 C
Belgrade
29/05/2023
region vesti

Književnošću protiv izmišljenih granica

letter-writing1Ove godine će, od 16. do 18. maja, biti održan četvrti književni festival „Polip“ u Prištini. Kao i prethodnih godina, organizatori događaja su „Qendra Multimedia“ iz Prištine i „RK Links/Beton International“ iz Beograda. Festival okuplja prvenstveno autore s prostora bivše Jugoslavije, ali su osim njih ove godine tu i autori iz Albanije, Ukrajine, Grčke, Bugarske, Makedonije i Rumunije.

 

„Pre nešto više od tri godine imali smo sasvim običan život: okruženi zidovima koji su sprečavali svaku vrstu komunikacije između komšijskih kultura, živeli smo u kući od snova i sasvim udobno. Mogli smo da ostanemo zauvek na jednom mestu, zauvek u pat-poziciji i da mislimo kako je nacionalna kultura centar sveta. Ali jednog dana smo dobili moćan alat koji nam je omogućio da nadziremo književnostSada možemo da vidimo kako pisci s različitih scena komuniciraju međusobno u bilo koje doba dana ili noći. To je moćna sila koja zadaje novi kurs literature na Balkanu i u Evropi. Taj alat kojim nadziremo književnost zove se POLIP festival 2014. Naš centar je u Prištini, ali nismo daleko ni od Beograda, Sarajeva, Skoplja, Zagreba, Podgorice, Novog Sada i Ljubljane“, kažu organizatori u saopštenju povodom ovogodišnjeg izdanja festivala. Zaista, kada se i pogledaju i učesnici i teme koje se otvaraju, vidi se sasvim jasna poetičko/politička (ili je možda najbolje upotrebiti termin Danila Kiša, po-etička) intencija organizatora  sasvim se jasno vidi da je osnovna namera ovog festivala da otvara komunijacijske kanale između sredina koje, opterećene nedavnom prošlošću, žive međusobno se ignorišući u pasivnoj netrpeljivosti. Međutim, važno je da ovaj festival ne pokušava da pokrene komunikaciju između tih sredina tako što će se o traumama iz prošlosti ćutati, već naprotiv ‒ tako što će te traume problematizovati.

Neki od ovogodišnjih gostiju su i Tomislav Marković, Saša Ilić, Zlatko Paković i Filip David iz Srbije, ali i brojni autori iz regiona kao što su Jeton Neziraj, Shkelzen Maliqi, Neda Nezhdana, Arian Leka, Arber Selmani i mnogi drugi. Osim u književnom, posetioci će moći da uživaju i u muzičkom programu u okviru koga nastupaju Edona Reshitaj, Ana Ćurčin i Stray Dogg, kao i džez muzičari Enes Bajramliq, Ilir Bajri i Dukagjin Muhaxheri.

http://polipfestival.wordpress.com/

Izvor: LICEULICE

Slične vesti