17.7 C
Belgrade
31/05/2023
vesti

Književno veče u „Studiju 21”

Prva knjiga mlade beogradske pesnikinje Natalije Ž. Živković predstavljena je u četvrtak, 14. oktobra, u „Studiju 21”, u okviru novog ciklusa književnih večeri, koji organizuju Dom omladine i Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva. Program je vodila pesnikinja i književna kritičarka Jasmina Topić.

Zbirka pod naslovom „U aorti moga srca” objavljena je kao prvonagrađeni rukopis „Ratkovićevih večeri poezije”, koje se tradicionalno održavaju u Bijelom Polju. Živkovićeva se već predstavila pančevačkoj publici pre nekoliko meseci, kao jedna od autorki „Rukopisa”. „Ratkovićeve večeri poezije” jesu jedan od malobrojnih festivala koji, pored reprezentativnog programa, organizuju i konkurs za mlade autore, a najboljem od njih se štampa knjiga. Natalija Ž. Živković je prošlogodišnja pobednica regionalnog konkursa, a ove godine je objavljena njena knjiga, koja je najpre promovisana u Bijelom Polju. Na početku večeri prikazano je sedam poetskih filmova, čija je autorka takođe Natalija Ž. Živković.

S obzirom na to da se ova umetnica bavi i književnošću i video-radovima, te da takođe ima iskustva u pisanju i režiranju drama, razgovor u „Studiju 21” bio je usmeren na veoma širok raspon tema: od kombinovanja ovih vidova umetničkog izražavanja do autorkinog viđenja novih pojava na književnoj sceni. Bilo je reči i o tome kako se početnici u svetu pisanja mogu informisati i afirmisati.

Natalija Ž. Živković pripada onim autorima mlađe generacije koji imaju veoma dobro razvijen osećaj za samopromociju, te je publici samouvereno objašnjavala umetnički program. Razgovor s autorkom bio je najviše usmeren na pitanja motivacije i multimedijalnosti, te se potom „prebacio” na standardnu priču o iskustvu sastavljanja prve knjige.

Ovo je prvo u nizu književnih večeri na kojima će se predstavljati pre svega mladi autori. Program je podržao i Odsek za kulturu, informisanje, sport i brigu o mladima Gradske uprave.

Izvor: http://www.pancevac.eu/index.php?module=article&issue_id=316&id=48189&comment=true

Slične vesti