12.8 C
Belgrade
01/04/2023
promocije region Srbija

Književno veče sa Bekimom Sejranovićem u CK13, 30. 9. u 20.00h

bekim-210x189Nakon književnih večeri sa Majom Klarić iz Šibenika, Nevenom Ušumovićem iz Umaga,Dašom Drndić iz Rijeke, razgovora o Regionalnom književnom konkursu Ulaznica (Zrenjanin), Nezavisnom i neprofitnom samizdatu Knjižuljak (Beograd), predavanja Silvie Dražić o književnosti Judite Šalgo, razgovora sa Teom Tulić, gost CK13 je savremeni postjugoslovenski pisac Bekim Sejranović.
U okviru programa će se predstaviti njegova najnovija knjiga Sandale, razgovaraće se o nemanju domovine, iskustvu egzila i pisanju, savremenoj domaćoj književnoj sceni, književnim nagradama…

Razgovaraju: Bojan Krivokapić i Bekim Sejranović.

Sandale – U početku je to bila knjiga priča, koja je objavljena pod naslovom Fasung, ali je nakon deset godina temeljno prekrojena, nadopisana i pretvorena u, zapravo, labavo strukturiran roman.

To je roman koji nadopunjava i zaokružuje dva Sejranovićeva dosad objavljena romana – Nigdje, niotkuda i Ljepši kraj – tvoreći s njima uznemirujuću proznu trilogiju koja na osebujan sejranovićevski način hvata ‘ove prostore’ i ‘ovo vreme’.

Bekim Sejranović je rođen 1972. godine u Brčkom, gde je pohađao osnovnu školu. Srednju pomorsku školu, smer nautika, završio je u Rijeci 1989. godine, a magistrirao je Južnoslovenske književnosti 1999. godine, na Sveučilištu u Oslu. Radio kao sveučilišni lektor, sudski tumač za norveški, učitelj norveškog za strance, poštar, građevinski radnik, pomorac i još štošta.

Objavio je:

Zbirku kratkih priča: Fasung, MD Naklada, Zagreb 2002.
Roman Nigdje, niotkuda; Profil/Buybook/Booka; Zagreb/Sarajevo/Beograd; 2008.
Roman: Ljepši kraj; Profil/Bybook/B92; Zagreb/Sarajevo/Beograd; 2010.
Zbirku kratkih priča (roman): Sandale VBZ Zagreb/Beograd/Sarajevo 2013.

Preveo desetak knjiga s norveškog na bosanski/hrvatski/srpski.

Za roman Nigdje, niotkuda dobio je nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman izdat u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori u 2008. godini.
Roman Ljepši kraj ušao u najuži izbor nagrade Jutarnjeg lista i bio kandidovan za nagradu “Meša Selimović” 2010. godine

Knjige su mu prevedene na nekoliko stranih jezika.

Živi i radi u Ljubljani, Rijeci, Brčkom, Oslu, Starom gradu (na otoku Hvaru) i još ponegde gde ga put nanese.

link za najavu na sajtu: http://ck13.org/event/vece-sa-bekimom-sejranovicem

Slične vesti