-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
rezultati konkursa Srbija

Književniku Voji Čolanoviću nagrada “Danko Popović”

Voja Čolanović dobitnik je nagrade “Danko Popović” za roman Oda manjem zlu objavljen u izdanju Mono i Manjane, saopštio je žiri ove nagrade.

 Na konkurs koji je raspisao Fond “Prvi srpski ustanak” u Aranđelovcu stiglo je preko trideset naslova, od kojih su se u užem izboru našla dela Miodraga Matickog Delta, Jovice Aćina Ušće okeana, Srbe Ignjatovića Prolazna kuća, Zorana Petrovića Ugarak, Marka Krstića Viktorija i Milenka Markovića Jevanđelje po Borivoju i Voje Čolanovića Oda manjem zlu.

 Žiri za nagradu “Danko Popović”, koji čine Miroslav Egerić, predsednik, Slobodan Rakitić, Marko Nedić, Slobodan Pavićević i Saša Milenić, na sednici održanoj 27. jula 2012, doneo je jednoglasnu odluku da za najbolju knjigu u protekloj godini proglasi roman Voje Čolanovića, Oda manjem zlu.
Nagrada će biti uručena na manifestaciji “Razgovori pod lipom” 7. avgusta u okviru Smotre “Mermer i zvuci” u Aranđelovcu.

 Voja Čolanović rođen je 1922. godine u Bosanskom Brodu. Detinjstvo je proveo u Slavonskom Brodu, a od 1933. živi u Beogradu, gde je završio gimnaziju i nakon Drugog svetskog rata studirao je jezike, prava i istoriju umetnosti. Diplomirao je na Visokoj novinarskoj i diplomatskoj školi. Bio je novinar, urednik za nauku, kulturu i  umetnost, uređivao svetsku književnost u izdavačkoj kući Rad i bio prvi urednik Naučnog programa na Televiziji Beograd. Autor je brojnih emisija koje su nagrađivane u zemlji i inostranstvu. Neko vreme radio je i kao dramaturg u Beogradskom dramskom pozorištu.

Objavio je zbirke pripovedaka Osedlati mećavu (1958), Miris promašaja (1983) i Osmeh iz crne kutije (1993) za koju je dobio Andrićevu nagradu. Za roman Druga polovina neba (1963) dobio je međunarodnu nagradu „Benito Huarez“. Objavio je roman Pustolovina po meri (1969), Telohranitelj (1971), Levi dlan, desni dlan (1981), a za Zebnju na rasklapanje (1987) dobio je NIN-ovu nagradu. Usledili su romani Džepna kob (1996) i Lavovski deo ničega (2002). Autor je i knjiga Legende o starim japanskim junacima (1967), te Prekrajanje živog (genetičko inženjerstvo – dostignuća, predviđanja, opasnosti).

 Roman Oda manjem zlu, objavljen 2011. godine u biblioteci “Putevi” Mono i Manjane koju uređuje profesor Aleksandar Jerkov, dobio je nagrade “Borisav Stanković” i “Stevan Sremac” za 2011. godinu i bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

 Oda manjem zlu govori o Janku i Mini, koji su proveli čudesne romantične i erotske trenutke u Salcburgu. Njihovi brakovi su se poljuljali ili raspali, i sada je Mina, Finkinja, stigla u Beograd, ali samo na jedan dan. Čovek ne bi verovao šta se sve tog dana desilo.

 Ko voli otmenost duha i želi da sve vreme dok čita sačuva osmeh na licu, našao je knjigu za sebe. U njoj se oblikuje jedan karakter kakav do sada nije postojao u srpskoj književnosti.

 http://www.monoimanjana.rs/671219c9-d4b0-4784-b6f1-1360127cfb18/ODA-MANJEM-ZLU.aspx

Slične vesti