6.5 C
Belgrade
27/03/2023
promocije Srbija vesti

Književni razgovor(i) u petak, 13. februara u 19h, u CK13

ck13logoU okviru projekta ARTIKULACIJA održaće se: Književni razgovor(i) o odnosu književnosti i obrazovanja, uticaju lektire na formiranje i artikulisanje političkih stavova mladih, te mogućnosti za kritički pristup nastavnim planovima i programima iz književnosti. Biće predstavljeni i Školegijum, TekstUra i Mala kutija, kao i nekoliko knjiga iz edicije Lektira narodu, te književni festival Na pola puta.

Gost i gošća: Nenad Veličković, pisac i Sarajeva i Ružica Marjanović, profesorka književnosti iz Užica
Program vodi: Bojan Krivokapić

Ružica Marjanović u Užičkoj gimnaziji predaje književnost. Jedna je od pokretačica i organizatorki književnog festivala Na pola puta u Užicu. Uređuje časopis TekstUra i ediciju Mala kutija.

Veruje da nas čitanje čini boljim ljudima i da se o knjigama mora razgovarati.

Nenad Veličković, pisac i kolumnista, radi na Odsjeku za književnost naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, Odsjek Jugoslovenska knjževnost i srpskohrvatski jezik. Magistrirao je s tezom Politički teatar Dušana Kovačevića. Doktorirao je na Univerzitetu u Sarajevu, s tezom: Ideološka instrumentalizacija književnosti na primjerima čitanki od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini. Fabrika knjiga objavila je knjige: 2010. Dijagnoza – patriotizam, i 2012. Školokrečina, nacionalizam u bosanskim, hrvatskim i srpskim čitankama, a FOD BiH i Masmedia književni pojmovnik za osnovnu isrednju školu Od slova do smisla i zbirku lektirnih interpretacija Šta je pisac htio da kaže. Sa Namirom Ibrahimovićem je koautor Studije slučaja Svezame, otvori se, FOD BiH, Sarajevo 2012.

Književnoteorijske i književnokritičke tekstove objavljivao je u mnogim časopisima (Putevi, Književna revija, Godišnjak Instituta za književnost, Dani, Izraz, Polja, Reč, Grazer Studien zur Slawistik, Zbornik radova slavističkog kongresa, Zbornik radova Akademije nauka BiH, zbornik Kultur und Raum im Werk von Isidora Sekulić).
Trenutno vodi obrazovni projekat Školegijum, u okviru kojeg uređuje ediciju priručnika za nastavnike Lektira narodu.
Od 1999. do 2007, bio je vlasnik Književne radionice Omnibus, za koju je uredio preko 20 knjiga domaćih i stranih autora. Bio je pokretač i urednik više listova i časopisa (Vizija, Omnibus, Alčak, FAN, Književni žurnal). Objavio je veliki broj priča, drama i eseja, kao i nekoliko romana, koji su doživjeli više izdanja i prevoda na italijanski, nemački, mađarski, makedonski, bugarski, engleski, poljski i slovenački jezik. Učestvovao je na brojnim književnim skupovima kod nas i u svetu. Kao pisac i predavač po pozivu gostovao je u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Užicu, Skoplju, Ohridu, Beču, Berlinu, Hajdelbergu, Halleu, Lajpcigu, Gdanjsku, Vroclavu, Trstu, Solunu, Istanbulu, Plovdivu i nekim drugim univerzitetskim centrima.

Šta je Artikulacija?

Omladinski centar CK13 u okviru projekta Artikulacija organizuje jednogodišnji program otvorenih radionica, predavanja, projekcija, prezentacija i razgovora u okviru kojih ćemo zajedno sa vama artikulisati društvene, ekonomske i ekološke probleme i alternativne načine njihovog rešavanja. Program je namenjen svima koji sebe vide kao nosioce kritičkog odnosa prema dominatnim (nacionalnim) politikama u kojima se čovek ispostavlja kao pasivni konzument i nosilac tržišnih uloga.
Program ne nudi gotove sadržaje i konačna rešenja, već predstavlja povod da se sretnemo i razgovaramo o problemima koji se tiču svih nas. U ovome nećemo biti sami, jer će nam se pridružiti akteri nezavisne kulturne scene iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Mostara i Rijeke.
Dođite, učestvujte, polemišite, artikulišite, jer promene su moguće samo ako se zajednički otvorimo prema problemima i podelimo odgovornost za naše buduće akcije.
Napomena: Ovaj program će se realizovati uz niz drugih društvenih događaja na kojima se već srećemo u CK13, uz dobre svirke, veganske večere i druženja.

OMLADINSKI CENTAR CK13

Vojvode Bojovića 13

Novi Sad

ck13.org

Slične vesti