-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
poezija region Srbija

Književni konkurs „Dušan Vojinović“

U znak sećanja na književnika Dušana Vojinovića (1952-2009), koji je rođen u Banatskom Sokolcu, festival Rock Village raspisuje konkurs za književnu nagradu „Dušan Vojinović“.
Pošto je Dušan Vojinović pisao poeziju i aforizme, konkurs će biti bijenalan, jedne godine za poeziju, druge za aforizme. Ove godine konkurs je za poeziju.

Učesnici šalju tri pesme (jedna pesma dužine do 32 reda) u tri primerka, teme su slobodne, pesme treba da budu potpisane sa šifrom, i rešenje šifre u posebnoj, zapečaćenoj koverti, sa podacima o autoru.

Konkurs je otvoren od 15. aprila do 15. juna 2012.

Nagrada će biti dodeljena na Rock Village festivalu 2012 i dobitnik nagrade „Dušan Vojinović 2012.“ će govoriti svoj pobednički rad na sceni, pred deset hiljada posetilaca u udarnim terminima na festivalu.

Adresa za slanje radova:
Rock Village
Dobračina 60
11000 Beograd

Slične vesti

8 comments

Andrea 07/05/2012 at 09:36

Interesuje me da li pesme mogu da imaju preko 32 reda? „Pesme treba da budu potpisane sa šifrom, i rešenje šifre u posebnoj, zapečaćenoj koverti.“ Nikad nisam smisljao neke sifre niti slao pesme na konkurse pa ne znam da li je to uobicajno. Voleo bi da mi neko potrvrdi da li je prvi primer „sifrovanja rada“, koji mi je pao na pamet validan a ako ne kako se to otprilike radi. Recimo da je sifra mojih radova, moje ime, Andrea. Ispod svake pesme napisem *n**e* npr. a u koverti sa dokumentima posaljem sifru „Andrea“. Da li bi sve bilo regularno?

Marina 08/05/2012 at 13:03

Uobičajeno je slanje radova pod šifrom. Ono zapravo znači anonimnost pri konkurisanju – šifre se otvaraju i ime autora se saznaje nakon što članovi žirija pesme odaberu za objavu, pohvalu, nagradu… Tako „poznatost imena“ ne utiče apriori na odabir pesama.
Pesme potpišem šifrom (to može biti tvoje ime, ali i bilo šta drugo što poželiš). U posebnu manju kovertu spakuješ i zatvoriš rešenje šifre, a ono treba da sadrži: ime i prezime, adresu i mesto stanovanja, kontakt telefone i e mail adresu (ako je imaš). U veću kovertu u koju spakuješ pesme potpisane šifrom (ne pišeš šifru ispod svake pesme, već ispod poslednje), spakuješ i tu manju u kojoj je rešenje šifre i pošalješ zajedno. U rešenju šifre napišeš i kraću bio/bibliografiju, zavisno od toga da li se konkursom traži.
Npr. ako bi šifra bila Andrea, napišeš: Rešenje šifre „Andrea“, pa ispod navedeš svoje podatke.

Andrea 10/05/2012 at 15:39

Hvala puno Marina sve mi je tu oko sifre sasvim jasno. Sto si tice prvog pitanja pesmu koja je inace imala 60 redova sam jedva nekako isekao na 36 redova pa ako prihvate, prihvate. Ne diram ni stih vise u svakom slucaju:)

Alisa 10/05/2012 at 19:15

hm, ako je konkursom odredjeno do 32 stiha, pesme koje imaju od toga vise stihova odmah se sklanjaju, tj. diskvalifikuju, i ne uzimaju se u razmatranje. Mozda bi mogao da prodje stih vise, ali ipak 4 ne moze… Bar koliko ja znam! To se radi i trazi zbog duzine papira zbornika u kom ce kasnije nagradjene i pohvaljene pesme biti stampane, da svaka pesma stane na jednu stranu, a ne da neka zauzme dve… Neki konkursi ne odredjuju duzinu pesme, ali gde je to konkursom odredjeno, onda treba da se to i postuje!

Marina 10/05/2012 at 20:04

Nema na čemu. 🙂
Pesma mora imati traženi broj stihova, ili se diskvalifikuje. Možda imaš neku drugu koja odgovara zahtevima.
Veliki pozdrav!

sjena 14/05/2012 at 16:24

Da li je konkurs samo za ljude iz Srbije ili i iz regije?

Dragic 15/09/2012 at 00:24

Zelim da znam dali se zna rezultat konkursa,ako nije,kada ce biti.
Moje ime je Dragic Jevtic Smed.PALANKA,MOJ MEJL JE dragic.jevtic@gmail.com,odgovori te mi,hvala vam,pozdrav.

koke 16/09/2012 at 20:28

Comments are closed.