25.1 C
Belgrade
08/06/2023
sajam knjiga 2013 Srbija

Književna radionica Rašić na 58. beogradskom Sajmu knjiga

KrR_logoKnjiževna radionica Rašić počela je sa radom aprila 2013, i ove godine prvi put učestvuje na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Književna radionica Rašić profilisana je prevashodno kao izdavač savremene srpske proze. Verujući da se dobri pisci bruse vremenom i da je za razvoj svake kulture neophodno posvetiti pažnju generacijama koje dolaze, Književna radionica Rašić okuplja mlađe srpske pisce za koje veruje da predstavljaju najvitalnije nosioce savremene domaće književnosti. Među autorima Književne radionice Rašić nalaze se Saša Obradović, Srđan Srdić, Srđan V. Tešin, Slobodan Bubnjević, Borivoje Adašević, Saša Dimoski i Dušan Vejnović.

Sva izdanja KrR dostupna su u papirnom i elektronskom obliku. Praktično, Književna radionica Rašić jeste trenutno jedini domaći izdavač koji u svojoj ponudi pored klasičnih, štampanih knjiga, ima i elektronske formate i aplikacije. Takođe, KrR sarađuje sa drugim izdavačima u oblasti elektronskog saizdavaštva, odnosno zajedničkog objavljivanja elektronskih verzija knjiga originalno štampanih u drugim kućama.

Štampana izdanja

Književna radionica Rašić dosad je štampala tri romana, dve zbirke priča i jednu knjigu poezije.

Romani

U romanu Sestre Karamazić Saša Obradović osnovnu dramsku postavku čuvenog romana Dostojevskog pronalazi u našoj savremenosti i razvija duhovitu, ironičnu kriminalističku priču o antiheroinama postsocijalističke tranzicije.

Satori Srđana Srdića nam donosi priču o oštećenom čoveku koji u današnjici gubi tlo pod nogama, polazi na paradoksalni put samooslobađanja, na kojem autor ocrtava duhovit i gorak portret savremene Srbije.

Antologija najboljih naslova Srđana V. Tešina je reprint romana koji je originalno objavljen 2000. godine, u kojem nam autor otkriva istinsku moć rečenice; ona je mini-fragment koji korespondira sa makrokosmosom romana.

Priče

Slobodan Bubnjević, izvanredni stilista i majstor živog, uverljivog dijaloga, u zbirci priča Strah od promaje istražuje anatomiju srpskog istorijskog iskustva u poslednjih četvrt veka.

U zbirci pripovedaka Čarobni trenuci i druge priče Saša Dimoski našim aktuelnim istorijskim, političkim i društvenim temama pristupa na originalan, pronicljiv i izrazito duhovit način, gradeći uzbudljive pripovedne linije pune neočekivanih dramskih i humornih obrta.

Poezija

Zbirka pesama Posebne potrebe Dušana Vejnovića je raskošna knjiga, inovativna, angažovana u svakom smislu, potrebna savremenoj poeziji, onako kako to i naslov govori.

Elektronska izdanja

Sva izdanja Književne radionice Rašić dostupna su širom sveta u nekoliko elektronskih formata (epub, mobi, apk). Nepostojanje granica kada su u pitanju digitalni sadržaji preduslov je da se knjige savremenih srpskih pisaca na najjednostavniji način predstave kako u regionu, tako i svuda u svetu gde postoji interesovanje i potreba za knjigama na srpskom jeziku.

Ekskluzivno u elektronskom obliku sada su dostupni kompletni opusi Borivoja Adaševića i Srđana Srdića.

Borivoje Adašević je za KrR u elektronskom obliku objavio zbirke priča Ekvilibrista i Iz trećeg kraljevstva i romane Čovek iz kuće na bregu i Krf.

Roman Mrtvo polje i zbirka priča Espirando Srđana Srdića su sastavni deo elektronske ponude Književne radionice Rašić.

Poruke radosti i vedrine neophodne svakom novom pokoljenju, pesme bez kojih se ne može odrasti, 120 Zmajevih pesama za decu, Književna radionica Rašić spakovala je u prijemčivu e-formu, sa originalnim ilustracijama.

Elektronska saizdanja

U oblasti elektronskog saizdavaštva Književna radionica Rašić sarađuje sa izdavačkim kućama kojima je potrebna izrada i prodaja elektronskih formi knjiga ranije odštampanih na papiru. Prvi izdavači sa kojima KrR ostvaruje ovaj vid saradnje jesu Red Box i Levo krilo.

Prve knjige koje KrR objavljuje u okviru e-saizdanja jesu Jutro u banci Petra Lukovića, Ustanite, ovo je Internacionala Ljubomira Živkova, Devojčice, budite dobre Bojana Babića, Ljudske slabosti Predraga Čudića i Bensedin Radovana Nastića.

 Sve dodatne informacije o izdanjima i profilu Književne radionice Rašić možete pronaći na web-adresi www.krr.rs. Na 58. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu štand KrR nalazi se u prstenu Hale 1.

Slične vesti