5.7 C
Belgrade
09/12/2022
region

KNJIŽEVNA NAGRADA „ANDRA GAVRILOVIĆ“

Resavska biblioteka je 2008.g. obeležavajući 140 godina postojanja, ustanovila književnu nagradu „Andra Gavrilović“ za prozno stvaralaštvo – za pripovetku i književnu kritiku, sa namerom da neguje uspomenu na svog značajnog zavičajnog stvaraoca, ali i da podstiče prozno stvaralaštvo na srpskom jeziku.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa. Najuspešniji radovi štampaju se u izboru radova pod nazivom Crte i reze.

Konkurs za tekuću godinu raspisuje se u oktobru, a zaključuje u decembru.

Na svečanosti u Svilajncu krajem februara naredne godine dodeljuje se nagrada dobitnicima i predstavlja zbornik najuspešnijih radova.

Za 2008.godinu žiri – uređivački odbor (Olivera Mijailović, Biljana Milovanović i Staniša Nešić) dodelio je tri nagrade za pripovetku.

Prvu nagradu osvojili su: Milan Jovanović (Minhen) za pripovetku Grob na Vučijem dolu i Radenko Zečić (Bajina Bašta) za pripovetku Ušur.

Drugu nagradu je dobila Marija Zdravković (Niš) za pripovetku Moja mama je bila pilot treću Petar V. Knežević (Beograd) za pripovetku Zatvor.

Za književnu kritiku prvu nagradu dobio je Dragoljub Perić (Smederevo) za rad O herojima, junačkim pesmama i temama, drugu Verica Tadić (Čačak) za rad Psalmi sunca na skulpturama sete, trećom je nagrađen Žarko Đurović (Beograd) za kritiku Vrline jezičkog magnetizma.

Zbornik  „Crte i reze. 1“ za 2008. g. sadrži radove tridesetoro autora.

Za 2009.g. žiri – uređivački odbor (Biljana Milovanović-Živak, Olivera Mijailović i Gojko Božović) dodelio je nagradu Milki Knežević-Ivašković (Beograd) za pripovetku Samsara.

Za književnu kritiku nagradu je osvojila Vileta Stojmenović (Bor) za rad  Strela vremena.

U  Zborniku  „Crte i reze. 2“ za 2009.g. objavljeno je četrdeset i pet radova četrdesetoro autora.

Slične vesti