-0.8 C
Belgrade
05/02/2023
Bosna i Hercegovina promocije

Knjiga Senade Bešić „Mi, dijaspora“

DIOGEN pro kultura magazin je medijski pokrovitelj predstavljanja knjige kratkih priča „Mi, dijaspora“ autorice Senade Bešić (Švedska & Bosna i Hercegovina).
Program predstavljanja upravo objavljene knjige, koja se već nalazi u bibliotekama grada Sarajeva, Bugojna, Donjeg Vakufa, Travnika i Mostara:
    1.     Travnik, četvrtak, 31.5.2012., 19:00 sati, predstavljanje knjige u Gradskoj biblioteci Travnik, sa početkom u 19:00 sati. Knjigu će predstaviti, pored autorice i poslije uvodne riječi direktorice biblioteke Nermane Ramčić, književnica Nura Bazdulj-Hubijar i književnik Sabahudin Hadžialić.
    2.     Sarajevo, subota, 02.6.2012., 20:00 sati – VI Kongres BH dijaspore, zgrada institucija BiH, Trg BiH1, Sarajevo. Knjigu predstavlja autorica.
 
    3.     Sarajevo, ponedjeljak, 04.6.2012., – u prijepodnevnim satima (od 11:00 do 13:00 sati), u organizaciji DIOGEN pro kultura magazina (http://diogen.weebly.com) i NVO altruista SVJETLO u okviru projekta KNJIŽEVNIK U GOSTIMA
 posjeta srednjim školama u Sarajevu (Srednja ekonomska škola i Srednja škola za okoliš i drvni dizajn)

– u večernjim satima (19:00 sati) predstavljanje knjige koju će, pored autorice, predstaviti književnik i urednik izdanja, Sabahudin Hadžialić, u prostorijama NVO altruista SVJETLO u Logavinoj ulici br.11. u Sarajevu uz druženje sa mladima sa posebnim potrebama.
Iz recenzija-
 
Nura Bazdulj-Hubijar: „“Izbjeći jadikovke s jedne, i uljepšavanje, hvalisanje s druge strane nije nimalo lako, napraviti otklon i pisati o nečemu posve realistički, šaljivo na mjestima gdje bi se očekivao bolni krik, nije nimalo jednostavno mada se takvim čini. Ali, upravo zahvaljujući tome ova knjiga, satkana od znalački ukomponovanih mozaika, ima svoju poruku i svoju pouku, svoju etiku i svoju estetiku…“
Sabahudin Hadžialić: “Ipak, ono što izdvaja ove priče od svakodnevnih naricateljskih poruka, mnogobrojnih autora koji se javljaju sa prostora van Bosne i Hercegovine, a koji odzvanjaju patetikom, pretjerivanjima i metaforama usmjerenim glorifikaciji vlastitog učešća u „odbrani i posljednjim danima“ jeste upravo smješteno u jednoj riječi: ISKRENOSTI. Blaga naivnost izričaja u susretu sa žestinom želje za opstankom na prostoru koji sada i jeste njen, u zajednici sa ljudima druge vjere, kulture i prostora, pred nama je otvorila nova vrata nade…”
Iz biografije Senade Bešić: Senada Bešić je rođena u Prijedoru. Nakon završene Gimnazije Esad Midžić diplomirala je sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Do 1992. godine radi kao novinar u Prijedoru. Od novembra 1992. živi u Švedskoj. Nekoliko godina bila kolumnist u švedskim novinama i pisala o temama vezanim za švedsko društvo, strance u Švedskoj kao i o aktuelnostima iz domovine. Dugogodišnji urednik lista Žena, prvog bosanskohercegovačkog ženskog lista izvan BiH Novela Pronađena sreća, pisana na švedskom jeziku, za koju je 2000. godine osvojila nagradu u Švedskoj je uvrštena u antologiju novela Smolanđani (Smĺläningar) sa korijenima u dalekim zemljama. 2009. osvaja književnu nagradu „dr. Esad Sadiković“ za priču Nekoliko slobodnih dana. Radi kao nastavnik likovnog predmeta u švedskoj skoli.

Slične vesti