21.5 C
Belgrade
09/06/2023
Srbija vesti

Knjiga o Stevanu Filipoviću

Želimo da Vas obavestimo da je u izdanju ugledne izdavačke kuće „Čigoja štampa“ iz Beograda izašla knjiga STEVAN FILIPOVIĆ-ISTINA O ISTORIJSKOJ FOTOGRAFIJI u kojoj je objavljeno ekskluzivno otkriće ko je snimio čuvenu fotografiju Stevana Filipovića koja je obišla svet i nalazi se danas u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku. Enigma stara 70 godina je posle višedecenijskog istraživačkog rada rešena. Otkriven je pravi autor čuvene fotogarfije velike dokumentarne i istorijske vrednosti. Ekpertizu fotografije uradio je Đorđe Odanović redovni profesor sa Akademije umetnosti u Novom Sadu a recenziju istorijskih događaja doktori istorijskih nauka Venceslav Glišić i Miroljub Vasić.

Izvodi iz recenzija:

„Rukopis predstavlja vredno istorijsko-publicističko i književno delo. Autori na osnovu relevantnih izvora i literature, toplo i pismeno, prikazuju život i revolucionarni put Stevana Filipovića, čija je herojska smrt, ovekovečena fotografijom, jedinstvenom u Drugom svetskom ratu postala simbol prkosa, zlu, simbol hrabrosti i borbe. Tekst ima dušu i dočarava čoveka koji je živeo kratko 26 godina ali je ostavio dubok trag o sebi.

Ime Stevana Filipovića ostaće trajno zapisano u istoriji kao simbol pobune protiv osvajača i borbe za slobodu. Fotografija sa stisnutim pesnicama visoko podignutim uvis u trenutku vešanja 1942.godine učinila je Stevana Filipovića besmrtnim.Objavljivanje ove knjige predstavlja delimično vraćanje duga njegovom herojstvu.“ (dr Venceslav Glišić, dr Miroljub Vasić).

 

Knjiga ima 170 strana i ilustrovana je sa 78 kvalitetnih fotografija od kojih se mnoge prvi put objavljuju.

 

Pored životnog puta u knjizi je opisano kako je pronađen pravi autor fotografije i ko se sve javljao da bi stekao slavu, kako se gradio spomenik u Valjevu gde je bilo 70 hiljada ljudi na otvaranju, kome je sve herojstvo Stevana Filipovića bilo umetnička inspiracija, koje su se sve ustanove ponosile njegovim imenom, ko je rušio njegove biste i spomenike i šta je danas ostalo od njegovog imena i dela.

U atačmentu nalazi se naslovna strana knjige.

 

Cena knjige sa popustom od 20 odsto iznosi 600 dinara +ptt troškovi u knjižarana je cena 756 dinara

Poručivanje knjige putem mejla radivoje.davidovic@gmail.com

bekoda@ptt.rs

ili  TEL.063/8781-132

 

S poštovanjem

Autori:

Mirjana Belić-Koročkin-Davidović, novinar

Radivoje Davidović publicista

Beograd

Slične vesti