4.5 C
Belgrade
04/02/2023
film region vesti

Klub Prozor;Film:”Praznik u Rimu“ Četvrtak 06.12.2012

Filmsko veče by Marko Burazor& Klub “Prozor”
Film:” Praznik u Rimu“ (Roman Holiday)1953 god

Praznik u Rimu je romantična komedija koju je režirao Vilijam Vajler(William Wyler).
Glavne uloge igraju: Odri Hepbern(Audrey Hepburn) i Gregori Pek(Gregory Peck).

Princeza En (Odri Hepbern) je na proputovanju kroz nekoliko evropskih glavnih gradova među kojima je i Rim. Jedne večeri se pobuni zbog svojih iscrpljujućih službenih dužnosti zbog kojih je isplanirana svaka minuta njenog vremena. Njen doktor joj prepiše sedative kako bi se smirila, ali ona tajno napusti ambasadu svoje zemlje kako bi obišla prelep Rim.
Seditiv sa vremenom počne da deluje i ona zaspi na klupi gde je sretne Džo Bredli (Gregori Pek), američki novinar, ali on ne prepozna predivnu princezu.On joj ponudi novac kako bi mogla da se taksijem vrati kući.“Anja Smit“,kako je samu sebe nazvala princeza,odbija da otkrije svoj pravi indentitet.
Bredli odlučuje da dopustiti „Anji“ da prenoći u njegovom stanu. Spoj kraljevskog ponašanja princeze i Bredlijvih reakcija čine ovaj film jedinstven .Sledećeg jutra Bredli ostavlja usnulu princezu u svom stanu i odlazi na posao gde ga njegov šef pita da li je  bio prisutan na novinarskoj konferenciji sa princezom.
Bredli laže i iznosi detalje iz navodnog razgovora, sve dok mu njegov šef ne kaže da se princeza iznenada razbolela i da je konferencija otkazana. Zatim pokazuje princezinu sliku Bredliju koji prepoznaje mladu ženu koju je ostavio da spava u svom stanu…
Jedna od najpoznatijih scena u filmu je ona u kojoj G.Pek stavlja ruku u „Usta istine“ (La Bocca della Verità), kameno lice za kojeg legenda kaže da će odgristi ruku onome ko laže. U filmu, kada Pek izvuče ruku iz Usta istine, nema šaku zbog čega Anja/Hepbern počne da vrišti.Njegova šaka izlazi iz rukava i on se smeje. Njen krik nije bio gluma – Pek je odlučio da izvede šalu ali pre početka snimanja scene nije ništa rekao svojoj filmskoj partnerki.
Kasnije 1970-ih godina, Peku i Hepbern predstavljena ideja o snimanju nastavka filma „Praznik u Rimu“ u kojem bi se Anja i Džo ponovno ‘ujedinili’; ideja nikada nije sprovedena u delo.
Originalni film je ponovno snimljen za TV prikazivanje 1980.-ih godina.
Uloga koju je u filmu glumio G.Pek bila je pisana prvenstveno za Keri Granta.

Osvojene nagrade

• Oskar za najbolju glavnu glumicu (Odri Hepbern)
• BAFTA nagrada za najbolju britansku glumicu (Odri Hepbern)
• Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u igranom filmu (drama)(Odri Hepbern)
• Nagrada udruženja njujorških filmskih kritičara za najbolju glumicu (Odri Hepbern)
• Oskar  za najbolji dizajn kostima (Idit Hed)
• Oskar za najbolju priču (Ijan Maklelan Hanter i Dalton Trambo)
• Udruženje američkih pisaca za pisanje najbolje američke komedije (Ijan Maklelan Hanter i Džon Dajton)
• Godine 1999., Praznik u Rimu je izbran za očuvanje u američki Nacionalni filmski registar, zbog kultunog, istorijskog, estetskog značaja. Film se čuva u Kongresnoj biblioteci Sjedinjeni Američkih Država.

 

 

 

 

 

Klub “Prozor”Takovska br.48 11000 Beograd,Srbija

Kontakt: 011/3295670,060/3035544,060/0785322

http://www.klubprozor.com/

Filmsko veče by Marko Burazor http://www.facebook.com/events/117514635078499/

Slične vesti