-3.7 C
Belgrade
09/02/2023
izložbe Srbija vesti

Jul u spomen-zbirci Pavla Beljanskog

letoIzložba:

GOSPODIN

PAVLE BELJANSKI (1892–1965)                          14. maj – 30. avgust 2015.

Izložbom Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965), autorki Jasmine Jakšić Subić i Marte Đarmati, Spomen-zbirka obeležava 50 godina od smrti velikog kolekcionara i diplomate. Postavka prvi put prikazuje do sada manje poznate detalje iz biografije Pavla Beljanskog. Sačuvana arhivska građa iz Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, omogućila je dodavanje novih komadića mozaika u sagledavanju njegove diplomatske karijere, kolekcionarske strasti, odnosa s porodicom i prijateljima. O tome prvenstveno svedoče pisma, dopisnice, fotografije i drugi artefakti, čijim se novim čitanjem i interpretacijom upotpunjuju saznanja o osnivaču jednog od najreprezentativnijih legata na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Program:

Četvrtak 2. jul, 20 časova: TV emisija Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

(serijal Arhive, muzeji, galerije: čuvari sećanja – nađeni gral)

Dokumentarna emisija iz poznatog serijala Radio-televizije Vojvodine posvećena je Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (proizvodnja 2010, trajanje 30 min).           

Četvrtak 16. jul, 20 časova: Putovanja

autorsko tumačenje izložbe (Marta Đarmati i Jasmina Jakšić Subić)

U nedelji u kojoj se navršava 50 godina od smrti kolekcionara (14. jul 1965), autorke izložbe govoriće o putovanjima koja su bila sastavni deo života ne samo Pavla Beljanskog, kome je to bio i deo diplomatske dužnosti, već i njegove porodice.

Četvrtak 23. jul, 20 časova: TV emisija o Pavlu Beljanskom

(serijal Libela; RTS)
Dokumentarna emisija autorke i urednice Maje Skovran posvećena je Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i njenom darodavcu (proizvodnja 2010, trajanje 30 min).

Četvrtak 30. jul, 20 č: Jovan Dučić – pesnik i diplomata, prijatelj Pavla Beljanskog

dokumentarna emisija i predavanje (prof. dr Dragan Stanić)

Predsednik Matice Srpske prof. dr Dragan Stanić, održaće predavanje o Jovanu Dučiću (1871–1943), pesniku, diplomati i bliskom prijatelju Pavla Beljanskog. 

NADEŽDA PETROVIĆ: S OBE STRANE OBJEKTIVA

Gostovanje u Smederevskoj Palanci                                                             2. jul – 16. avgust 2015.

Izložba Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, biće otvorena u četvrtak 2. jula 2015. godine u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci.

Izložbom autorke dr Jasne Jovanov je tokom 2013. godine, kada je i premijerno prikazana u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, obeleženo 140 godina od rođenja Nadežde Petrović (1873–1915). Nakon gostovanja u gradovima Srbije i regiona tokom 2013. i 2014. godine, sećanje na stogodišnjicu od smrti slikarke započeto je postavkama u Narodnom muzeju u Valjevu, u Kulturnom centru Inđija i Centru za kulturu „Masuka“ u Velikoj Plani, a biće nastavljeno gostovanjem u Smederevskoj Palanci. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić Subić.

FILMSKI MATINE: VLAHO BUKOVAC                   4. jul 2015.           

U subotu 4. jula u 12 časova, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje projekciju filma posvećenu Vlahu Bukovcu, obeležavajući 160 godina od rođenja poznatog slikara.

Dokumentarni TV film Škrinja autorke Branke Šeparović (RTV Hrvatska, 2009), prikazuje najznačajnije događaje iz života Vlaha Bukovca (Cavtat, 4. jul 1855 – Prag, 23. april 1922), prati njegov slikarski opus i ističe sveukupan značaj za likovnu umetnost. Aktovi velikog formata uz portrete i pejzaže, najčešće su teme ovog predstavnika akademskog realizma, koji svojim delom pripada internacionalnoj školi s kraja XIX i početka XX veka. Ulaz na projekciju je slobodan.

LETO U VRTU GALERIJA 2015.                            25. jun – 5. septembar 2015.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske četvrtu godinu sa uspehom realizuju manifestaciju Leto u vrtu galerija i u letnjim večerima, u prijatnom ambijentu, sugrađanima nude zanimljive sadržaje iz kulture. Svakog četvrtka, od kraja juna do početka septembra, u zajedničkom vrtu dva muzeja organizuju tematske večeri tokom kojih se uz zanimljiv i raznovrstan kulturno-umetnički program posetioci upoznaju sa delima srpske nacionalne umetnosti, kao i sa kulturama različitih zemalja. Osmišljena s ciljem da se pored osnovne delatnosti muzeja publici prikažu i multidisciplinarni kulturno-edukativni sadržaji, manifestacija Leto u vrtu galerija vremenom je postala prepoznatljiv i značajan program u kreiranju kulturne ponude grada.

 

Program u julu, svakog četvrtka u 21 čas:

 

Četvrtak 2. jul: Film Veliki muzej

Četvrtak 9. jul: Оtvaranje izložbe Poklon-zbirka Vere Zarić

Četvrtak 16. jul: Putopisna priča ‒ Hadžiluk

Četvrtak 23. jul: SAD

Četvrtak 30. jul: Putopisna priča ‒ Kamičak u Indoneziji

Slične vesti