18.1 C
Belgrade
01/06/2023
izložbe Srbija vesti

Jul 2014. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Prizren 1913, vl. Spomen-zbirka P. BeljanskogVELIKA IZAVLAHA BUKOVCA

 

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba Velika Iza Vlaha Bukovca (15. maj – 31. avgust), koja je kao i 2013. u Domu Vojske Srbije u Beogradu, podsetila na uspeh slike na pariskom Salonu (1882), kada je nagrađena zlatnom medaljom.

Postavka uSpomen-zbirci prikazuje pričuonastankudela, neobičan životniputautora, roman o Velikoj Izi Aleksisa Buvijea po kojem je nastalo, kaoinjegovu sudbinu, putovanje odveličanstvenoguspehanapariskomSalonu, dobeogradskogstanaPavlaBeljanskog, kojejetrajalopunihpolaveka. Autor izložbe je dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Kustos izložbe je Milica Orlović Čobanov.

 

Program izložbe tokom jula:

 

Četvrtak, 3. jul, 18 časova

Promocija taktilne postavke i kataloga Velika Iza Vlaha Bukovca

Milica Orlović Čobanov – tematsko vođenje

 

U okviru izložbe Velika Iza Vlaha Bukovca, deo postavke namenjen je slepim i osobama sa oštećenim vidom, a koji je pod nazivom „Dodirni i oseti“ postao deo stalne postavke. Korisnicima taktilnog segmenta omogućeno je da se uz pomoć grafičkih dijagrama slike Velika Izakoju prati audio tumač, upoznaju s jednim od umetničkih dela iz muzejske postavke.

 

Četvrtak, 10. jul, 18 časova

Serijal video projekcija o Vlahu Bukovcu

 

U serijalu video projekcija o Vlahu Bukovcu, biće zastupljene sve umetnikove faze života: od polaska u Ameriku, povratka u Cavtat, preseljenja u Zagreb, Beč i Prag. Projekciju prati obiman ilustrativni materijal koji je Spomen-zbirci Pavla Beljanskog bio dostupan zahvaljujući predusretljivosti kolega i saradnika iz Hrvatske, Francuske i Velike Britanije.            

 

Dečije radionice Teatar od papira

subotom,od 11 do 13 časova

 

Na osnovu papirnog teatra napravljenog po zamisli Đorđa Markovića i postojeće scenografije – kartonske kutije koju će sami dekorisati, učesnici radionice moći će da oblikuju raznovrsne figure. U dečjim rukama, kroz igru, one će postati pravi glumci na pozornici, kojom će ponovo oživeti Bukovčevo vreme i Veliku Izu u pariskom ateljeu.

 

NADEŽDA PETROVIĆ: S OBE STRANE OBJEKTIVA

gostovanje u Nišu

 

Izložba Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Nadežda Petrović: s obe strane objektiva će u periodu od 31. jula do 15. avgusta 2014. godine gostovati u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, u Izložbenom prostoru Galerije „Srbija“.

Izložbom autorke dr Jasne Jovanov, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će se predstaviti publici u Nišu i podsetiti na značaj angažovanja Nadežde Petrović (1873 – 1915) na različitim umetničkim i društvenim poljima početkom 20. veka. Slikarka je 1904. godine učestvovala u organizaciji Prve jugoslovenske umetničke izložbe, kao i u osnivanju Prve jugoslovenske umetničke kolonije u Sićevu, čiju godišnjicu 2014. godine obeležava Galerija savremene umetnosti u Nišu. Izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva predstaviće fotografski opus, kao i najznačajnije slike Nadežde Petrović iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Publika u Nišu će se na ovaj način bliže upoznati s jednom od najpoznatijih ličnosti srpske kulture, koja se po svojim umetničkim delima i avangardnim idejama svrstava u najznačajnije žene 20. veka.

 

LETO U VRTU GALERIJA 2014

28. jun – 6. septembar

 

Svakog četvrtka, od kraja juna do početka septembra, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske u zajedničkom vrtu organizuju tematske večeri tokom kojih se uz zanimljiv i raznovrstan kulturno-umetnički program posetioci upoznaju sa delima srpske nacionalne umetnosti, kao i sa kulturama različitih zemaljakroz muziku, ples, film, putopise. Osmišljena s namerom da se pored osnovne delatnosti muzeja publici prikažu i drugi multidisciplinarni kulturno-edukativni sadržaji, manifestacija Leto u vrtu galerija vremenom je postala prepoznatljiv i značajan program u kreiranju kulturne ponude grada.

 

Program Leta u vrtu galerija počinje u 21 čas:

 

Veče dokumentarnog filma – Kratki metar mađarskog filma

3. jul

 

Veče nemačke muzike – Šuman u vrtu Galerija

10. jul

 

Veče italijanskih kancona – Melodije iz San Rema

17. jul

 

Srbija iz drugog ugla I Married a Serb

24. jul

 

Putopis – Crkve  i manastiri Etiopije

31. jul

 

NOVOSADSKO DEČJE LETO 2014

 

Tokom letnjeg raspusta, od 30. juna do 4. jula, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će se družiti sa novosadskim školarcima, u okviru manifestacije Novosadsko dečje leto, koje se realizuju u organizaciji Dečjeg kulturnog centra „Deci na dar“. Program kreativnih radionica, za grupe do 20 učesnika uzrasta od 6 do 12 godina, podrazumeva praktičan rad, uz prethodni obilazak stalne postavke. Kroz aktivno učenje i druženje deca će saznati više o Spomen-zbirci, Pavlu Beljanskom, njegovoj kolekciji umetničkih dela, osnovnim umetničkim tehnikama i žanrovima, ali i o osnovnim pravilima ponašanja i rada u muzeju.

 

Program radionica (30. jun – 4. jul, 10-12 časova):

 

Ponedeljak, 30. jun: Tragovi od peska

Utorak, 1. jul: Monotipija od indiga

Sreda, 2. jul: Kuća za slike

Četvrtak, 3. jul: Grad iz mašte

Petak, 4. jul: Razglednica s raspusta

 

 

Slične vesti