4.5 C
Belgrade
04/02/2023
pozorište region Srbija

JUG RADIVOJEVIĆ – DOBITNIK NUŠIĆEVE NAGRADE POZORIŠNOM REDITELJU ZA REVITALIZACIJU DRAMSKE KLASIKE NA TEATARSKIM SCENAMA U ZEMLJI I INOSTRANSTVU

Jug-Radivojevic-21-376x468Jug Radivojević, reditelj iz Beograda, ovogodišnji je dobitnik Nušićeve statuete reditelju za postavke Nušićevih dela i savremeno čitanje stare i nove dramske klasike, nagrade koja se dodeljuje na pozorišnom festivalu „Nušićevi dani“ u Smederevu.

Jug Radivojević je drugi dobitnik ove nagrade koja se dodeljuje bijenalno. Prvi put nagrada je dodeljena 2011. godine reditelju Egonu Savinu.

Jednoglasnu odluku doneo je tročlani žiri u sastavu: dr Dragana Čolić Biljanovski, teatrolog (predsednik), Milosav Buca Mirković, književni i pozorišni kritičar i Sava Đuričić, umetnički direktor „Nušićevih dana“ (članovi).

Predstave Branislava Nušića koje je režirao Jug Radivojević učestvovale su na „Nušićevim danima“ u Smederevu sa velikim uspehom. „Ožalošćenu porodicu“ u produkciji Opere i teatra Madlenianum iz Beograda, stručni žiri je 2009. godine proglasio najboljom na festivalu, dok je predstava „Put oko sveta“ u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i festivala „Dani komedije“ u Jagodini, 2011. godine proglašena najboljom od strane žirija publike.

Nagrada Jugu Radivojeviću biće uručena na predstojećim, jubilarnim 30. Nušićevim danima u Smederevu, u aprilu ove godine. Nagrada se sastoji od Statuete Branislava Nušića, rad magistra vajarstva Vlaste Filipovića iz Smedereva i novčanog iznosa.

Festival „Nušićevi dani“ pokrenut je 1984. godine u Smederevu, s ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića, koji je važan deo života (detinjstvo i mladost) proveo u Smederevu.

Aktuelizovanje Nušića u našem vremenu ostvareno je, pre svega, pozorišnim predstavama, naučnim skupovima, tribinama, izložbama, izdavačkom delatnošću, specijalizovanim dečijim programima i uvođenjem nagrade za životno delo glumcu – komičaru. Nušićeva nagrade za životno delo glumcu komičaru dodeljuje se od 1990. godine. Godinu dana kasnije u Smederevu je otkriven spomenik Branislavu Nušiću, rad mr Vlaste Filipovića, akademskog vajara. Od 1995. godine ustaljuje se Nagrada publike za glumačko ostvarenje večeri. Festival je prvi put imao takmičarski karakter 2000. godine, a od 2004. festival kontinuirano ima takmičarski karakter i dodeljuje se Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija. Nušićeva nagrada za najbolju predstavu na osnovu glasova publike ustaljuje se od 2007. godine. Nušićeva nagrada pozorišnom reditelju za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu ustanovljena je 2011. godine i dodeljuje se bijenalno.

30. Pozorišni festival „Nušićevi dani“ Smederevo Inicijativa za dodelu nagrade „Nušićeva statueta“ – pozorišnom reditelju za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu

Festival „Nušićevi dani“ u Smederevu osnovan je 1983. godine sa ciljem da animira pozorišne stvaraoce, za postavke dela Branislava Nušića, koja su aktuelna, i živo umetničko tkivo, kako danas, tako i u budućim vremenima. Od početka festival je ustrojio dve specifične nagrade. Prva, glavna nagrada bila je „Nušićeva nagrada glumcu-komičaru za životno delo“. Mnogi zaslužni umetnici ne bi za života poneli nagradu, te u deceniji novog milenijuma dodeljujemo je umetnicima u naponu zrelog umetničkog stvaralaštva. Drugu nagradu na „Nušićevim danima“ dodeljuje stručni žiri i žiri publike, za najbolju predstavu izvedenu u takmičarskom delu festivala. Nagrada, „Nušićeva statueta“ je tako krasila vitrine pozorišta koja su u repertoar uvrstila Nušićeve komade ili savremenu domaću komediju na Nušićevom tragu. Ali, onaj ko je bio najzaslužniji za izbor i novo čitanje dela, rad sa glumcima i odabir pozorišta u kojem će delo postaviti – reditelj, ostao je 27 godina uskraćen da u svojim rukama ponese statuetu Branislava Nušića za najbolju režiju.

Prvi put nagrada je dodeljena 2008. godine reditelju Egonu Savinu. Odlučeno je da se priznanje dodeljuje bijenalno.

Ove 2013. godine, na jubilarnim 30. Nušićevim danima, simbolično obeležavamo i 75 godina od smrti našeg klasika Branislava Đ. Nušića, koji je preminuo 19. januara 1938. godine na Bogojavljenje, u Beogradu. Žiri za dodelu reditelju, u sastavu: dr Dragana Čolić Biljanovski, teatrolog (predsednica), Milosav Buca Mirković, književni i pozorišni kritičar (član) i Sava Đuričić, umetnički direktor „Nušićevih dana“ (član), doneo je odluku: Nušićeva statueta reditelju za postavke Nušićevih dela i savremeno čitanje stare i nove dramske klasikena 30. Nušićevim danima, dodeljuje se Jugu Radivojeviću.

 

OBRAZLOŽENjE

Jug Radivojević, rođen 1. marta 1972. godine u Beogradu, sin je poznatog glumačko-rediteljskog bračnog para porodice Radivojević. Odrastao je u Vranju, gradu na jugu Srbije, gde završava osnovnu, nižu muzičku školu i gimnaziju. Pozorišnu karijeru započinje još u detinjstvu kao glumac, a potom i reditelj vranjskog pozorišta „Bora Stanković“.

Studira pozorišnu i radio režiju u klasi Svetozara Rapajića red. prof. Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Kao najbolji student treće godine režije, 1994. godine, nagrađen je iz fonda „dr Hugo Klajn“. Diplomirao je 2000. godine, režijom „Koštane“ Bore Stankovića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, ocenom deset.

Kao pozorišni reditelj Radivojević je postavio 97 predstava u teatrima Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Na pozorišnim festivalima, njegove predstave proglašene su 19 puta najboljim u zemlji i inostranstvu. Tako, na Kubi 2008, od 40 predstava iz celog sveta, inscenacija Juga Radivojevića u izvođenju Pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Zemuna je pobedila. Nagrade za najbolju režiju osvojio je 14 puta. Od toga spomenimo pobede na festivalu „Dani komedije“ u Jagodini (pet puta) ili festival „Joakim Vujić“ (sedam puta). Na „Sterijinom pozorju“ u Novom Sadu režija Juga Radivojevića „Instant seksualno vaspitanje“, Večernje scene Pozorišta „Boško Buha“, nagrađena je kao najbolja predstava u celini.

Dobitnik je godišnjih nagrada Pozorišta na Terazijama i Pozorišta „Boško Buha“. Takođe dobio je „Srbrni prsten Joakima Vujića“ u Kragujevcu, kao i zlatnu značku KPZ-a u Beogradu.

Jug Radivojević potpisuje režije brojnih televizijskih serija, igranih formi, novogodišnjih programa. Uporedo režira i radio drame, kao i ekskluzivne muzičke koncerte u „Sava centru i „Beogradskoj areni“.

U periodu od 2000. do 2004. godine Radivojević je stalni reditelj Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Od školske 2004/05. do danas radi kao profesor u zvanju docenta Katedre za glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Predstava „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića, u produkciji Madlenianum teatra iz Zemuna, 2009. godine proglašena je najboljom od stručnog žirija, dok je predstava „Put oko sveta“ u produkciji Kruševačkog pozorišta i koprodukcija Festivala „Dani komedije“, Jagodina, 2011. proglašena najboljom od strane žirija publike na „Nušićevim danima“ u Smederevu.

Smatramo da su sve ovo argumenti i dovoljan razlog da 2013. godine drugu Nušićevu statuetu, za pozorišnu režiju, ponese Jug Radivojević, reditelj iz Beograda.

Žiri:

dr Dragana Čolić Biljanovski, teatrolog (predsednica)

Milosav Buca Mirković, književni i pozorišni kritičar

Sava Đuričić, umetnički direktor festivala „Nušićevi dani

Slične vesti