5.6 C
Belgrade
06/12/2022
rezultati konkursa Srbija

Jovan Delić dobio nagradu „Matijević“

NOVI SAD- Prof. dr Jovan Delić dobitnik je nagrade „Matijević“ za knjigu „Ivo Andrić, most i žrtva“, saopštila je danas Fondacija „Dr Špiro Matijević“.

 Žiri, koji je radio u sastavu: Ivan Negrišorac (predsednik), Selimir Radulović i Đorđo Sladoje, odlučio je da za najbolju knjigu u 2011. godini proglasi Delićevu književno-istorijsku studiju, u izdanju „Pravoslavne reči“ iz Novog Sada i Muzeja grada Beograda iz Beograda.

U obrazloženju je navedeno da, pišući „knjigu duboke odanosti Ivi Andriću, kojom je obeležena stogodišnjica prvog objavljenog rada ovog pisca i pedesetogodišnjica njegove Nobelove nagrade, Delić nije težio monografskoj celovitosti, nego je na odabranim delima utvrđivao neka semantička i poetička čvorišta od suštinskog značaja za piščev opus u celini“.

„U tim čvorištima on je prepoznavao i neke od uporišnih tačaka cele srpske kulture, pa se jasno stiče uvid da je Andrić prirodni, u modernističkom kontekstu obnovljeni, nastavljač onog najboljeg što je naša kultura dala – nastavljač narodne poezije i Njegoša“, ocenio je žiri.

Članovi žirija su podsetili da je književno-istorijska i kritička delatnost Jovana Delića sva u znaku pune posvećenosti velikim srpskim piscima, počev od Vuka Karadžića, preko Danila Kiša i Milorada Pavića, pa do Ive Andrića i Ivana V. Lalića.

Književna nagrada „Matijević“ osnovana je u znak sećanja na pesnika, proznog pisca, kritičara, esejistu i prevodioca, dr Špira Matijevića (1943-1993), koji je na tragično izgubio život u ratnim okolnostima u Tuzli.

Godine 2007. osnovana je Fondacija „Dr Špiro Matijević“, a njen osnivač i predsednik je piščev brat, sada vodeći privrednik u oblasti mesne industrije Petar Matijević.

Svečano uručenje nagrade, koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, biće održano u Novom Sadu, na dan rođenja nastradalog pisca, 24. februara.

Izvor: RTV

Slične vesti