17.7 C
Belgrade
31/05/2023
Hrvatska region vesti

Jezici i nacionalizmi / druga konferencija, Split, 19-20. maj

jezici i nacionalizmiU splitskom hotelu Bellevue 19. i 20. maja, u organizaciji Udruge Kurs, održaće se druga od četiri ekspertske konferencije pod zajedničkim nazivom „Jezici i nacionalizmi“.

Učestvuju: prof. dr. Igor Lakić (CG), Vladimir Arsenić (Sr), Sandra Zlotrg (BiH), dr. sc. Mate Kapović (Hr), Vladimir Matijanić (Hr), dr. sc. Jagoda Granić (Hr) i članica radne grupe projekta “Jezici i nacionalizmi” dr. sc. Snježana Kordić (Hr)

Moderira: prof. dr Ranko Bugarski

19. maj 2016, 18h

Prijeti li anarhija ako ne propisujemo kako govoriti?”

20. maj 2016, 18h

Što ako Hrvati i Srbi imaju zajednički jezik”

Projekat „Jezici i nacionalizmi“ rezultat je dvogodišnje istraživačke misije i partnerske saradnje beogradskog Udruženja Krokodil, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BIH iz Sarajeva. Nakon prve konferencije održane u Podgorici 21. i 22. aprila, pa majske u Splitu, serija će se nastaviti susretima u Beogradu (oktobar) i Sarajevu (novembar).

Namera ovog projekta je da se kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka problematizira pitanje postojanja četiri „politička“ jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog/srpsko-hrvatskog, kao i sve one značajne i izazovne teme u kojima se lingvističkanauka prepliće s identitetskom politikom.

Uprkos željenoj i ostvarenoj emancipaciji te formalnom postojanju jezičkih standarda, čitav dijapazon pogrešnih interpretacija i dalje traje, a identitetsko-jezičke strasti nisu se smirile do danas. Sve su to razlozi zbog kojih su četiri partnerske organizacije pokrenule projekat „Jezici i nacionalizmi“ u saradnji s radnom grupom koju čine istaknuti stručnjaci na ovom polju: dr. sc. Snježana Kordić, Božena Jelušić, prof., prof. dr. Hanka Vajzović i prof. dr. Ranko Bugarski, a na konferenciji u Splitu, koja je otvorena za javnost, diskutovaće i dr. sc. Mate Kapović, dr. sc. Jagoda Granić, novinar Vladimir Matijanić, književni kritičar Vladimir Arsenić, prof. dr. Igor Lakić i lektorka Sandra Zlotrg.

Projekat su podržali Allianz Kulturstiftung i Forum ZFD.

www.jezicinacionalizmi.com

Slične vesti