3.9 C
Belgrade
08/12/2022
izložbe Srbija

Januar 2014. godine u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Ljubica Cuca SokicMeđunarodna izložba grafike – Mecotinta 2012

(5. decembar 2013 – 20. januar 2014)

 U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, do 20. januara 2014. godine otvorena je Međunarodna izložba grafike – Mecotinta 2012, čija postavka obuhvata 41 grafički list u tehnici mecotinte.

Internacionalno udruženje mecotinte, koje je osnovao Dejvid A. Kraun 1997. sa sedištem na Floridi (SAD), danas broji preko 100 članova. Neki od članova ovog udruženja učestvovali su 2012. u internacionalnoj razmeni radova, koja se tradicionalno održava svake godine. Na izložbi u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog predstavljeni su radovi umetnika iz Kanade, Norveške, Španije i SAD ali i članova udruženja iz Srbije, koji aktivno stvaraju u tehnici mecotinte: Anita Jovanović, Jasna Popović, Željko Đurović, Žarko Smiljanić i Snežana Petrović. Osim ovih umetnika zastupljeni su i radovi 12 studenata sa Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta Edukons, u okviru posebnog segmenta, sa namerom da se istakne značaj ove tehnike i srpske umetničke produkcije iz oblasti grafike. Tokom trajanja izložbe, u okviru postavke, publika može pogledati i film Prošlost je sada Dejvida A. Krauna, u kome osnivač udruženja demonstrira postupak obrade grafičke ploče u tehnici mecotinte.

Međunarodna izložba grafike – Mecotinta 2012 ukazuje na mogućnosti i kreativne potencijale mecotinte, kao izuzetno zahtevne grafičke tehnike koja danas polako izumire. U realizaciji izložbe učestvovali su mr Snežana Petrović, dr Jasna Jovanov, Jasna Popović, Milica Bogosavljević i Milica Orlović Čobanov.

 Filmsko veče: Slikarka Ljubica Cuca Sokić

 Dokumentarnom emisijom Ljubica Cuca Sokić reditelja Gojka Škarića, uz prateće arhivske sekvence, mnoštvo prikazanih radova i priču poznate umetnice, u subotu 11. januara 2014. godine u 17 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog,biće obeležena godišnjica njene smrti. Dokumantarac pruža slikovit uvid u razvojni put u pravcu dosezanja “čiste slikarske forme” i u stvaralaštvo koje predstavlja nezaobilazni deo nacionalne moderne umetnosti 20. veka. Po svom sadržaju emisija se nadovezuje na stalnu postavku Spomen-zbirke Pavla Beljanskog na kojoj je Cuca Sokić zastupljena sa četiri rada: Autoportret (1942), Glava mlade devojke (1946), Sremski Karlovci (1950) i Mrtva priroda (1952). Serijal „Slikari i vajari“rađen je u produkciji RTV Beograd 1986. godine.

Ulaz je slobodan.

 Veče Save Šumanovića u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

 Veče posvećeno Savi Šumanoviću, koje će biti održano u četvrtak 23. januara 2014. godine sa početkom u 19 časovau Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, organizovano je povodom obeležavanja godišnjice rođenja ovog umetnika.

Prateći Šumanovićevu životnu priču i istorijske okolnosti koje su uticale na njegovo stvaralaštvo, uz mnoštvo inserata i veliki broj predstavljenih radova iz fondova najznačajnijih muzeja u zemlji, dokumentarni film objašnjava faze u razvoju ovog prepoznatljivog umetničkog opusa. Iste večeri, posetioci će takođe biti u prilici da po poseboj, nižoj ceni kupe monografiju Sava Šumanović – slikar magijskog realizma autorke mr Milane Kvas, kao i novo izdanje Spomen-zbirke – katalog Parisko iskustvo Save Šumanovića autorki dr Jasne Jovanov i Gordane Krstić Faj, koja donose nova saznanja i pristup u tumačenju opusa ovog umetnika. Dugometražni dokumentarni film Sava Šumanović, reditelja i scenariste Žike Mitrovića,  rađen je u produkciji „Centra film Beograd“.

            Ulaz je slobodan.

 Izložba radova Dečje radionice 2013/14Uateljeu Nadežde Petrović

           U subotu 25. januara 2014. godine, u 11 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba radova Dečje radionice pod nazivom U ateljeu Nadežde Petrović.

            Obeležavajući 140 godina od rođenja poznate umetnice Nadežde Petrović (1873–1915), u okviru serije edukativnih programa za decu predškolskog i školskog uzrasta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog tokom jeseni 2013. godine realizovan је program U ateljeu Nadežde Petrović.Na atraktivan način deci iz deset grupa novosadskih vrtića približena je jedna od najpoznatijih ličnosti iz sveta srpske kulture. Nakon pripremnog programa Kustos u vrtiću, obilaska muzeja i upoznavanja sa delima i životom umetnice kroz kompjuterske prezentacije i druženje s glumicom Sonjom Mladenov prerušenom u lik Nadežde Petrović, deca su samostalno oblikovala radove na temu proslave rođenja slikarke. Kao i prethodnih godina, tokom trajanja istoimene izložbe dečjih radova U ateljeu Nadežde Petrović (25. januar – 17. mart), publika će moći da pogleda radove svih učesnika i izuzetna rešenja do kojih su mali umetnici došli zahvaljujući saradnji kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, sa likovnim pedagozima PU „Radosno detinjstvo“.Svečano otvaranje izložbe uveličaće pozorišna trupa Teatra 34.

Slične vesti