18 C
Belgrade
23/03/2023
kolumne region

Jagoda Kljaić: Transparentno na transparente

providnoTransparentno smo analizirali zadatosti i elaborirali bonitete, sagledavajući nesagledive mogućnosti dugoročnih rješenja, otežanih nefleksibilnim parametrima, polivalentno iskoordiniranima na svim razinama kohabitacije. Pozicionirani smo u okvir pada EBRD-a, gdje, ratifikacijski gledano, neprikosnoveni totalitarizam predstavlja ugrozu za nas, stoga nam je nužan monitoring.

Sinergija nam je najvažnija, posebno među nama samima, etablišmentom, a za vas smo odabrali drugi model, funkcionalan i općeprihvatljiv, nedostupan u normalnim uvjetima i nedostižan na kraći rok. Baš zato nam se izgledno pokazao kao beskompromisno rješenje, prepuno očekivanih zamki u okviru kreditnoga rejtinga, idealno u makroekonomskim financ uvjetima, mikroekonomski kompliciranijima nego dvije i trinaeste.

Tranzicijski smo privedeni svrsi, imputirani, kao učinkovitiji čimbenici, u integrirani prostor obligacije. Restrukturirani smo tako da se osjećamo pozicionirani za redefiniranje autputa i inputa. Najsvjetskije smo u stanju iznjedriti egzistenciju života kroz proaktivniju sindikalnu reprezentativnost. Tako da dolazi do aktivacije svih koji znaju davati stavove. Konsenzus zahtijeva monolitnost u kojoj smo insajderi. Koncilijantna politika naš je novi spin. U primetimu smo se referirali kao suspektniji element, a na to su utjecale invektive i nama samima nejasne. Ekstenzivni zahtjevi implementarno postaju sve više proskribirani, a sva ova blasfemija čini određenu nomenklaturu koja otvara mogućnost alokacije.

Nitko nije izgovorio ove riječi i rečenice odjednom, ali se sve i jedna čuju svakodnevno iza nekih govornica, mikrofona, ispred kamera, izgovaraju se u televizijskim emisijama, pišu u novinama ili na portalima. Riječi nisu uzete iz konteksta stručnoga savjetovanja ili specijaliziranih tematskih emisija, nego iz običnih svakodnevnih informativnih sadržaja, namijenjenih prosječnom čitaocu ili gledaocu. Koji bi više volio da mu se kaže jednostavno i razumljivo. Značenje te famozne „transparentnosti“ koja nas prati u svim prilikama, od proljetne sjetve, do lova i ribolova, novih kreditnih zaduženja države, nagomilavanja vojne opreme, ratnih prijetnji i igara, kojom nam tumače prošlost i nagovještavaju budućnost, izbjegavajući sadašnjost – malo je kome potpuno jasno. Pedesetak osoba sa kojima sam se susretala u dva – tri zadnja mjeseca, a koji znaju čitati i pisati, nije umjelo i uspijevalo baš objasniti što ta riječ zapravo znači. Neke je asocirala na transparente, na kojima se mogu ispisati svakakve poruke. I imaju jaku vezu, jer sama riječ zapravo ne znači ništa i može značiti koješta.

Međutim, čak i ako se nerazumljivim stranim riječima želi prikriti jasnoća poruke, ljudi shvaćaju smisao takvih riječi u praksi. Ne znaju njihovo pravo značenje, ali osjete i opažaju njihov efekat u svakodnevnom životu. Znaju da je sve o čemu se govori samo jedan – blockbuster.

Slične vesti