-3.5 C
Belgrade
08/02/2023
kolumne region

Jagoda Kljaić: Pozdrav kolezi po knjizi

pravopisNadovezujem se na prvog govornika, iako mi je uzeo puno toga što sam htjela reći … hm, hm, hm. Taman pišem kolumnu za KR o jednom elementu nedoumica u dekliniranju nekih imenica, a ono dragi mi kolega Berislav Blagojević objavi kolumnu o nepismenosti. Ipak, nepismenost u ljudi u kojih ne bi smjela biti sve je veća, pa možda i ova pitanja neće biti naodmet.

Ustručavam se napisati da je nešto objavljeno u knjigi jer će me svi ispraviti u: u knjizi. Ispravit će i riječ greški u grešci, ali neće u pljoski pretvoriti u pljosci. Ruka se primiče ruci, ali noga nozi već nije sigurno. Ide li majka stonoga kćeri stonogi ili stonozi, a vrag vrazima ili vragovima. Slaže i kavga ka kavgi, nikad nitko neće napisati ka kavzi. Zašto onda mazga prilazi drugoj mazgi a ne trećoj mazci. A svraka gleda da navrati svraki, ne zna kako bi se provela da krene svraci. Jedna briga približava se drugoj brizi, dok se pljuska ne bliži onoj sljedećoj pljuski, već pljusci.

Ako je netko, na nesreću, spušten u raku, svi će prići raki, nitko raci, a podere li se list u teki neće biti dobro jer nije u teci. Duga na nebu približava se onoj drugoj dugi, neće baš prema duzi, raga paše isto takvoj ragi, ali snaga mora biti u snazi, ako je u snagi, onda nije snaga. Iako je saga uvijek saga, nikad ništa nećemo pročitati u sazi o nečemu ili nekome.

Alatka vapi da se alatki popravi drška, ali alatci to baš ne odgovara, a ni dršci nije svejedno, ne znaju što će od njih ostati. Daska leži na daski, možda bi mogla i na dasci, poluga je na polugi, dok se ne odmakne i završi na poluzi, a mrezga curi po mrezgi, nikad ni na kom drvetu po mrezci. Stoka juri stoci, hoće li se izgubiti krene li prema stoki. Leti li čavka čavki, il’ će je put odnijeti nemogućoj čavzi. Obloga će olakšati posao drugoj oblogi, olovka pomoći olovki, ali kika neće zavidjeti drugoj kici. Sir stoji u surutki, a možda bi mogao i u surutci ili bi se najbolje osjećao u suruci. Djevojka priča tajnu drugoj djevojki, hoće li i djevojci, dok se majka hvali drugoj majki sa svojom mezimicom, a trećoj majci sve nešto krivo.

Hoće droga drogi, ali neće droga drozi. I bitanga bitangi, ali ne bi bitanzi. I šipraga šipragi, da ne zaluta u šiprazi. Hajka okupila mnoge lovce u hajci na prepelice, zečevi mirni, oni ostali u nekoj drugoj hajki. Pepeljuga više ni sama ne zna ima li je u bajki ili je zaboravljena u bajci.

Knjiga se izgubila u knjigi, zato ne preostaje drugo nego poslati pozdrav kolezi po knjizi.

Slične vesti