6.5 C
Belgrade
27/03/2023
Hrvatska kolumne region

Jagoda Kljaić: Povratak otpisanih

pirgoU Hrvatsku se vraćaju: Branko Ćopić, Miroslav Mika Antić, Jova Jovanović Zmaj, Grigor Vitez, Anđelka Martić, Desanka Maksimović, Aleksa Mikić … U Hrvatsku se vraćaju: Sergej Jesenjin, Vladimir Majakovski, Nikolaj Gogolj, Marina Cvetajeva … U Hrvatsku se vraćaju: Predrag Vranicki, Franjo Kožul, Branko Horvat, Vida Tomšič, Jovan Đorđević, Dužan Čalić, Bogdan Ćosić, Nusret Seferović, Miladin Korać …  U Hrvatsku se vraćaju: Rade Končar, Nada Dimić, Ivo Lola Ribar, Ivan Šibl, Ognjen Prica … U Hrvatsku se vraćaju: „Pirgo“, „Prva ljubav“, „Neposlušne stvari“, „Priča starog kamena“, „Ala je lep ovaj svet“, „Kurir sa Psunja“, „Ježeva kućica“, „Timur i njegova četa“, „Priče ispod zmajevih krila“, „Orlovi rano lete“…

Izbačeni su iz Hrvatske na mala, škripava, sporedna odškrinuta vrata, a vraćaju se na velika, moderna, hrabro širom otvorena.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, u novoustoličenoj državi Hrvatskoj, iz knjižnica su „nestajale“ tone knjiga. Spaljivane su, uništavane na kišama i snjegovima, pobacane u kontejnere, na ulice. Nevjerojatna je brojka od 2,8 milijuna uništenih knjiga, što je bilo skoro 14 posto ukupnog knjižnog fonda Hrvatske. Uništavane su knjige srpskih autora, bez obzira gdje su oni živjeli, zatim posebno autora iz Srbije, pa knjige pisane ćirilicom i ekavicom, ali isto tako i svi naslovi koji ideološki i nacionalno nisu bili „na liniji“ novoformirane državnosti. Knjige su uništavane pod oznakom „otpisa“, tobože do te mjere dotrajale da im više nisu vidljiva slova. Da je to bila istina, značilo bi da su toliko puno čitane, te su prije bile za obnovu novima. Kao, recimo, u knjižnici na Korčuli, u kojoj je uništeno, primjerice, 19 naslova Branka Ćopića.

Svi ovi podaci, i mnogo više, objelodanjeni su 2012. godine u opsežnoj istraživačkoj knjizi „Knjigocid – uništavanje knjiga u Hrvatskoj 1990-ih“, autora Ante Lešaje, umirovljenog sveučilišnog profesora ekonomije, jednog od neimara koji su osnivali i obogaćivali spomenutu korčulansku knjižnicu.

Sad, nakon dvadesetak godina, knjige uzvraćaju udarac. U Zagrebu od 18. lipnja/juna do 13. srpnja/jula traje akcija prikupljanja nepodobnih knjiga, nazvana „Otpisane“. Sve otpisane knjige mogu se donijeti u Galeriju Nova u Teslinoj ulici, gdje će biti skenirane i izložene, kako bi se mogle čitati i dijeliti. U prigodnom performans programu sudjeluju umjetnici: Antonio Grgić, Siniša Ilić, Božena Končić Badurina, Siniša Labrović i Luiza Margan.

Među onima koji danas iz kontejnera vade jučerašnji kruh i napola praznu konzervu paštete, ima sigurno i velikih domoljuba koji su devedesetih činili junačka djela bacajući u iste te kontejnere „Pirga“ iz vitrine, jer im je bilo dosta trovanja njihove djece.

Danas im se jedan od „trovača“, Branko Miljković, vraća, podsjećajući: „Najlepše pevaju zablude“.

Slične vesti

1 comment

Aida 07/07/2015 at 11:20

Sramota što su ikad i bili izbačeni…dragi Branko, pisac smijeha i djetinjstva…

Comments are closed.