17.3 C
Belgrade
23/03/2023
Hrvatska kolumne region

Jagoda  Kljaić: Al’ je tanka, pretanka je  

??????????Ima samo 72 stranice, uz to tvrde korice zbog kojih je nekoliko dana bila pod prešom, pa joj istisnut sav zrak, papir tanak i lagan, 90-gramski offsetni. Nemaš što uzeti u ruke. A trebala bi biti knjiga.

Ernest Miller Hemingway (1899 – 1961), u društvu kolega književnika, nakon oklade u koju su svi uložili po deset dolara, na papirnatoj salveti napisao je najkraću kratku priču:

Na prodaju. Cipelice za bebu. Nenošene.

Samo šest riječi. Priča je to, čak roman koji svaki poznavalac tih šest riječi dorađuje, u mašti, mislima ili slovima nastavlja neispričanu a jasnu, nedvosmislenu i tragičnu priču.

A najmanja knjiga na svijetu? Guinnessov rekord za takvu još uvijek pripada knjizi s naslovom „Chameleon“, ruskog majstora Anatolija Konenka, nastaloj 1996. godine. Knjiga ima 30 stranica veličine 0,9 x 0,9 milimetara, a njen sadržaj je pripovijetka Antona Čehova, obogaćena sa tri ilustracije.

Rekord još uvijek drži vjerojatno zato što je zaista riječ o knjizi iz područja književnosti, za razliku od nekih koje joj, prema podacima, opasno prijete na tronu najmanje. To je, na primjer, japanska knjiga od 22 stranice veličine 0,75 milimetara sa nazivima i jednobojnim ilustracijama japanskoga cvijeća.

Ona izdana 1970. godine, u samo 15 primjeraka, ne može biti rekorder, ali zaslužuje spomen. U povodu Olimpijskih igara u Munchenu 1972., na 16 stranica veličine 5 milimetara odštampana je olimpijska zakletva na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom i švedskom jeziku.

Ili knjiga njemačkog tipografa Reicherta koja na 26 stranica veličine, tj. manjine od 2,4 x 2,9 milimetara sadrži slova abecede.

I o najkraćoj i o najmanjoj može se pronaći neki podatak, ali je, ipak, najviše onih o najtanjoj knjizi. Urnebesna mašta brdovitog Balkana smislila je mnoštvo naziva za takvu, netko će reći uvredljivih, ali svi su odreda odlični vicevi. Budući da je riječ o najtanjoj, neka i uvreda, ako bi netko tako shvatio, bude tanana. Pa su među prijedlozima za najtanju: Crnogorski uradi sam i Crnogorska radna knjižica, Atlas Slovenije i Slovenske junačke pjesme, Bosanske umotvorine, Američka demokracija, Katalog bikinija sjevernog pola, Bonton danas, Talijanska junačka djela, Rusko građansko pravo, Albanski telefonski imenik … ako nekoga zanima, samo neka progugla, svašta će pročitati o tome što narod misli o svojima i tuđima.

Ipak, svi prijedlozi za najtanju knjigu skupljaju se i gomilaju oko jednog naslova: Sve što muškarci znaju o ženama. Sadržaja nema.

Može li onda ona od 72 stranice ikako biti knjiga? Ne zavisi od pisca. Čak ni od grafičkog urednika i izdavača koji gledaju kako da bude jeftinija, a da ipak sadržaj ostane među koricama. Tanka je i pretanka, lagana i prelagana, prozirna i preprozirna …  Neki još uvijek imaju regale u dnevnim sobama.

 

 

 

 

Slične vesti