1.1 C
Belgrade
08/02/2023
Hrvatska region vesti

Izvještaj s Konferencije „Jučer, danas, sutra – slavistika“

plakatiMeđunarodna studentska konferencija Jučer, danas, sutra – slavistika

Međunarodna studentska konferencija Jučer, danas, sutra – slavistika održana je u periodu od  9. do 11. listopada 2013. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Organizator Konferencije bio je Klub studenata južne slavistike A-302. Konferencija je bila namijenjena mladim slavistima iz zemalja regije, iz svih slavenskih zemalja, ali i šire. Od sveukupnog broja pristiglih radova odabrano je 36 radova iz područja jezika, književnosti i interdisciplinarnog područja. Klub studenata južne slavistike A-302 proteklih je godina organizirao jednu konferenciju (Mladi slavisti, 2008.) te dva festivala slavenskih kultura (Slavistički duh, 2009. i Slavistika u Europi, 2010.) s istim ciljem – stvoriti prostor na kojemu će se mladi slavisti moći izraziti, razmijeniti svoja iskustva, mišljenja i stavove. Želja je bila da se ovogodišnjom Konferencijom nastavi ta tradicija.

Konferencija je svečano otvorena uvodnim riječima predsјednice organizacijskog odbora, Janje Kovač, i plenarnim izlaganjem Pročelnika Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti, prof. dr. sc. Zvonka Kovača. U tri dana trajanja Konferencije na okruglom su stolu svoje radove predstavili izlagači s 19 sveučilišta iz 9 zemalja. Nakon izlaganja svakog rada bilo je predviđeno vrijeme za postavljanje pitanja, a nekoliko je radova izazvalo i veće zanimanje prisutnih, iz kojeg je proizišla zanimljiva i konstruktivna rasprava. Za red i program okruglog stola pobrinuli su se moderatori, Krešimir Bobaš i Damir Kralj. Nakon svake sekvence izlaganja slijedila je pauza uz prigodni domjenak. Poslije treće sekcije uslijedilo je svečano zatvaranje skupa, dodjela potvrda o sudjelovanju i završno izlaganje jednog od moderatora i organizatora Konferencije, Krešimira Bobaša, uz sumiranje utisaka i dogovaranje daljnje suradnje među sudionicima. Konferencija je bila otvorena za sve zainteresirane slušatelje. Bogati spektar tema koje pokriva zadani naslov Konferencije imao je za cilj promišljanje i prikaz položaja slavistike kao društvene znanosti, koja može biti izrazito široka, ako se shvati komparativno i interdisciplinarno, ali i uska, ako se promatra samo kroz nacionalnu prizmu. Očekuje se da predstavljeni radovi budu objavljeni u zborniku do kraja 2013. godine.

Konferencija je bila popraćena izložbom fotografija i poezije pod nazivom Balkan u riječima i bojama, koja je bila postavljena u predvorju Knjižnice Filozofskoga fakulteta. Autori čije su fotografije bile dio postave različitih su godina, nacionalnosti, zanimanja i pogleda na svijet te su, bez obzira na svoje profesionalno ili amatersko bavljenje fotografijom, dali vlastito viđenje Balkana i koncipiranja njegovih granica. Poezija predstavljena na izložbi odabrana je iz pristiglih radova za Balkan Ekspres, časopis za južnoslavenske jezike, književnosti i kulturu, koji izdaje Klub studenata južne slavistike A-302.

Želja organizatora Konferencije bila je da na jednom mjestu okupe kolege/ice koji studiraju slavistiku ili se njome bave interdisciplinarno, te da pokrenu dijalog među kolegama/icama koji dolaze iz različitih sredina, s različitim stavovima te teoretskim pogledima i tradicijama. S obzirom na odličan odaziv publike, izlagača, medija i ostalih, te na brojne pokrenute rasprave, planove i ideje, možemo reći da je Konferencija bila izuzetno uspješna.

Slične vesti