4.4 C
Belgrade
17/04/2024
proza rezultati konkursa Srbija

Izveštaj o drugoj i trećoj etapi regionalnog pesničkog konkursa UNPS i Poziv za slanje novih radova

U drugoj etapi regionalnog konkursa UNPS, redakcija i žiri konkursa primili su radove trideset autora koje su pročitali sa zanimanjem i željom nesmanjenom iznenadnim apokaliptičnim okolnostima, koje sada na nekom drugom delu kugle i dalje traju. Stvarnost je nepredvidivija od svakog romana; možda ne i od svake pesme. Tragom savremene pošalice, koja ide naporedo sa pošašću (sličnom a opet vrlo različitom imenicom) – a koja glasi da se može desiti da upravo korona napravi treću Jugoslaviju, i da su čudni putevi… i dobrog i zlog; a mi razume se pravimo jedan samo književni i regionalni, nematerijalni proizvod, na jedan konstruktivan i human način. No, šalu na stranu, ovom prilikom javljamo se sa imenima autora u najširem izboru, od kojih pojedini imaju izražen arhetipski ili pak antički odnos prema životu i pevanju, koji odlaze duboko u unutrašnji svet i njegov minimalizam; te autora i autorki koji eksperimentišu u formi, ritmu i rečima ili pak autora sa uspelo uobličenim dnevničkim ili ispovednim tonom. Ovoga puta odziv je bio slabiji nego u prvoj etapi, što je donekle možda i očekivano za drugu etapu, donekle izazvano i opasnom i rastućom epidemijom, i remećenju „pesničke svakodnevice“ ako se tako može reći – problemima koje je ono nevidljivo donelo. Jasno je da svi donekle još funkcionišemo usporeno i kao na filmu. I da nam je stoga vidljivije kako nešto što je danas npr. fantastika u književnosti – to ne mora i da ostane, teorijski, u budućnosti. U drugoj etapi su pristigle i pesme pesnika koji su već učestvovali ili se štampaju u prethodnoj etapi, a koji su ovde ravnopravno zastupljeni –

Dakle, u najužem izboru druge etape regionalnog konkursa UNPS nalaze se:

1. Dejan Petrović Kobajaši
2. Bratislav Jevtović
3. Nenad Ž. Milošević
4. Đorđe Kovačević
5. Ivan Gaćina

Nakon svih neprimerenosti kojima smo bili izloženi dva i po meseca, pokušavamo da se vratimo u normalu. Izašle su iz štampe knjige koje smo čekali prilično dugo. Shodno tome štampana i elektronska izdanja se polako pojavljuju. Po isteku karantina, prvo je objavljena „Plava knjigaIvana Despotovića u štampanom, a i elektronskom izdanju.

Knjigu možete pribaviti na sajtu našeg distributera:

https://www.novinarnica.net/knjiga/2115/plava-knjiga (ili štampano na tel. 0631689005)

Na sajtu našeg distributera najavljeno je elektronsko izdanje nešto ranije štampanog Dvoknjižja, zbirke pesama dvojice izuzetnih pesnika koji su učestvovali na našem književnom konkursu upotpunjujući jedan dugotrajni projekat Udruženja nezavisnih pisaca Srbije, UNPS.

Sa zbirkom „DvoknjižjeNenada Ž. Miloševića i Miloša Marjanovića u elektronskom izdanju moći ćete se upoznati na sajtu:
https://www.novinarnica.net/knjiga/2117/dvoknjizje
i naravno, uskoro nabaviti i u štampanom obliku, kada promocije budu omogućene.


Kako god bilo, knjige koje smo pripremili i pustili u štampu pre zavođenja vanrednog stanja i zatvaranja stanovništva u medicinski logor, sa ukidanjem vanrednog stanja i raspuštanjem preventivnih mera –iz štampe su izašle – i već se nalaze u rukama autora, ali i u našim rukama. Vrlo lako se mogu naći i u vašim.

Stoga preporučujemo:

– nagrađeno „Troknjižje“ – Patrika Weissa, Marka Bačanovića i Aleksandra Novakovića iz prve etape konkursa.

Takođe obaveštavamo poštovane autore i čitaoce Književnih vertikala i svih drugih izdanja UNPS-a, da smo, u vezi sa iskrslim remećenjem književnog i društvenog života zbog objektivne i uvek tinjajuće opasnosti od kovida 19 (virusa što nas podseća na neku Kostićevu kovanicu) – naime rešili da objedinimo  drugu etapu regionalnog konkursa sa trećom etapom ovog transnacionalnog i jednojezičkog pesničkog poduhvata, koji je već pobudio vidljivo interesovanje i odjeke. 

     Druga etapa pokazala je smanjeni broj pristiglih rukopisa, od kojih neki pokazuju izuzetne kvalitete, nezavisno od malog broja, jer kvantitet ne znači uvek i kvalitet kao posledicu. S druge strane, da bi i nagradne edicije UNPS-a imale estetsku pravosnažnost i izdigle se nad postojećom hiperprodukcijom kao najbolje od najboljeg, smatrali smo da jeste bolje konačan nagradni izbor načiniti po završetku i druge i treće etape, – dakle jedan izbor za ove dve etape

     U tom smislu, konkurs je na eks-jugoslovenskom prostoru (bsch jezik) – i dalje neograničeno otvoren, sada za treću etapu, a najbolji radovi iz druge etape čekaju konačnu konkurenciju. Radove slati isključivo u standardnom word dokumentu bez ilustracija i atipičnih formatiranja. Atačmenti koji budu imali ilustracije, biće automatski diskvalifikovani, kao i oni koji ne koriste svih 30 slova maternjeg jezika.

Mejl za pesničke rukopise je isti kao i ranije:

knjizevne.vertikale@gmail.com

     Sa zadovoljstvom iščekujemo, odnosno nadamo se preživljavanju i u slobodi na koju se eto navikavamo, – tim pre što je nagrađeno troknjižje /Novaković, Weiss, Bačanović/ iz prve etape izašlo iz štampe i „vreba“ svoje letnje ili jesenje predstavljanje u Beogradu i šire. Naše knjige možete naručiti i na FB stranici; a mi sa nestrpljenjem otvaramo svoja vrata. Ako kriza pak bude trajala u talasima, UNPS će „plivati“ i činiti književne događaje između tih talasa; prema slobodnim mogućnostima intervala; a ako dođe do promene svetskog poretka i uspostavljanja novog; smatraćemo poeziju integralnim delom novog svetskog ustrojstva.

Udruženje nezavisnih pisaca Srbije

G.O. Živojin Ivković,

Predsednik žirija

Ivan Despotović

Slične vesti