-0.4 C
Belgrade
29/03/2023
Bosna i Hercegovina izložbe region vesti vizuelne umetnosti

IZLOŽBA U SARAJEVU: Dio grupe Zvono 20 godina kasnije ponovo na okupu

 

Članovi grupe Zvono,10.oktobra u 21 sat,predstavit će se u istoimenoj kafe galeriji.

 Povijest konceptualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini počela je sa njima.Članovi grupe(Aleksandar Saša Bukvić,Biljana Gavramović,Sead Čizmić,Narcis Katardžić,Sadko Hadžihasanović i Kemal Hadžić) napravili su pionirske korake na polju videa,body arta i hepenninga.U načinu prezentacije i promocije vlastite umjetnosti potpuno su pomjerili granice.

Njihova publika bila je i ona koja nije ni slutila da će se naći na umjetničkom događaju.Dvadeset hiljada ljudi na stadionu Koševo,na poluvremenu utakmice Sarajevo-Dinamo,gledalo je i aplaudiralo umjetnicima koji su na terenu slikali,potom trčali sa svojim slikama,izvodeći performans Sport i Art,aludirajući na disproporciju u načinu tretiranja sporta i umjetnosti.

O značaju grupe Zvono svjedoči i istoimena nagrada u organizaciji SCCA koja se dodjeljuje od 2005.godine mladim bosanskohercegovačkim umjetnicima/cama.

Angažman grupe Zvono,njihove umjetničke intervencije i rezultati danas su sastavni dio redovnog nastavnog plana i programa na predmetu Historija umjetnosti na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti i na Odsjeku za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta.

“Inovacije koje je grupa Zvono osamdesetih godina XX vijeka unijela u bosanskohercegovačku umjetnost:performans,video,eksperiment u domenu tradicionalnih medija slikarstva i skulpture,umje-tnički prodor u prostor javnih medija i djelovanja u prostorima u kojima se to ne očekuje,te princip ozbiljne igre koja upućuje na radost u umjetnosti i njenu društvenu ulogu-pokazuje se kao plodotvorno tlo za kreativna istraživanja nove generacije mladih umjetnika.“

Princip ozbiljne igre,zaigranih i predanih umjetnika okupljenih u grupi Zvono davno je prevazišao lokalne okvire.

Danas,zahvaljujući savremenoj tehnologiji i tome što je svojevremeno sve dokumentovano,njihove radove gledaju studenti brojnih evropskih i svjetskih umjetničkih fakulteta.

Oni nisu samo pioniri konceptualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini.U djelima,aktivizmu i uspomenama grupe Zvono sačuvan je duh nekadašnjeg Sarajeva,grada koji je između olimpijade i opsade živio svoje najbolje godine.

Dvadeset godina nakon posljednjeg zajedničkog nastupa,dio grupe Zvono ponovo je na okupu.

U istoimenoj kafe galeriji predstavit će se izložbom,performansom i projekcijom video radova Saša Bukvić,Sejo Čizmić i Kemo Hadžić sa jednakim entuzijazmom kao i prije trideset godina.

Uprkos tome što se mnogo toga promijenilo,oni su ostali isti,jednako zaigrani i zaljubljeni u umjetnost,jednako spremni na saradnju i nadopunjavanje,a zahvaljujući tome,grupa snažnih individualaca djelovala je na način kao da je riječ o jednoj osobi.

Slične vesti