17.7 C
Belgrade
31/05/2023
izložbe Srbija

Izložba Trois Couleurs Blanc u Galeriji 73

unnamedU četvrtak 13. marta 2014. godine u 19:00 u Galeriji 73 svečano će biti otvorena izložba skulptura i reljefa  “ Trois Couleurs Blanc “ autorke Marijane Popović.

Marijana Popović pripada mladjoj generaciji vajara. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Udruženja vajara Srbije. Dobitnik je više značajnih nagrada iz oblasti vizuelnih umetnosti i dizajna. Izlagala je na više od 50 kolektivnih izložbi i priredila 10 samostalnih izložbi u Beogradu, Apatinu, Paraćinu, Kruševcu, Majdanpeku, Aleksincu, Smederevskoj Palanci itd..

Rad Marijane Popović se fokusira na ukrštanje muzičke i vizuelne umetnosti kao i na vizuelnu artikulaciju elemenata muzičkog dela. Korišćenjem metodologije i procesa uzetih iz obe discipline, ona prevodi „podatke“  koji se odnose na muziku, metodologiju stvaranja i izvodjenja muzičkih dela u skulpture i reljefe.
Postavka Trois Coulerus Blanc obuhvata tri grupe radova : skulpture izvedene u drvetu, reljefe formata 60×60 cm i reljefe formata 30×30 cm koje predstavlaju zbirni prevod tri osnovna elementa muzike – melodiju, ritam i harmoniju.

“ Belu boju odabrala sam jer jer mi omogućava jednostavan ali veoma efikasan način izmeštanja fokusa sa kolorirta i materijala na finoću oblika kroz koje se naglašavanjem odredjenih površina i dodavanjem  detalja interpretira odredjena kompozicija u trodimenzionalnom prostoru „.
U centru ovog rada je želja da se istraži uloga vizuelne estetike i razumevanje informacija koje dobijamo slušajući odredjena zvučanja.

Poigravajući se prevodom odredjene melodije ona pokušava da dočara kako bi izgledao nekonvencionalni vizuelni rečnik muzičkih elemenata.

“ Moj cilj je dvostruk: da prenesem nijansu ili stepen emocionalnosti  koja okružuje moje istraživanje i da u interakciji sa skulpturama i reljefima gledaoc otkrije obrazac, Idee Fixe – muzičku frazu koja predstavlja osnovnu ideju koja se provlači kroz programsko delo, a u slučaju skulptorskog rada kroz sve skulpture „.

 Izložba će biti otvorena do 25. marta 2014. godine.

Slične vesti